Женско или мъжко вино има ли?

Сподели

Но все пак има ли женско и мъжко вино? Без претенции за статистическа точност, базирано на собствения ми опит и общуването с много винени хора мога да заявя следното:

Жените предпочитат по леки, по-сладки и предимно бели вина.

Мъжете тенденционно уважават по-плътни, сурови и танинови, червени вина. Освен това при тях виното е въпрос на престиж: колкото по-скъпо и с добра репутация, толкова по-добре.

Мъжете стандартно обичат по-сурови вкусове и държат на произхода (марката и региона). Жените са склонни да експериментират, но като цяло обичат плодови, ароматни, цветисти, ефирни вина.

г
Снимка: Thinkstock

Но, ако влезем по-дълбоко в различните категории вино става ясно следното:

Пенливо вино:

Жените го предпочитат заради мехурчетата, които са синоним на елегантност, лекота и изискан вкус… Мъжете го пият, не поради тези приччини, а защото е скъпо и показва социално положение. Жените наистина обичат пенливи вина: независимо какви. Гъделичкащите балончета, леката сладост, както и елегантната чаша са определящи при избора. Така, че заявяваме: жените обичат пенливото.

г
Снимка: Thinkstock

Бяло вино:

Жените го обичат, заради лекотата и свежестта му. Мъжете му се възхищават, когато е отлежало (в бъчва или не), защото тогава има по-голяма дълбочина и комплексност. Но и обратното понякога е валидно. И въпреки, че статистиките показват една малка преднина на консумацията на бяло вино при жените, можем смело да заявим, че то се харесва и от мъже. Често обаче, те обичат по-леко ароматни сортове. За щастие светът разполага със стилове и вкусове, подходящи за всеки един от нас.

г
Снимка: Thinkstock

Розе:

Розето съвсем не е предпочитано само от жените. То е прекрасен вкусов компромис, когато не можем да решим в компания дали да е бяло и червено. Розето има доста качества, които са комбинация от предимствата и на двата: леки танини от червеното, горските плодове, а и киселинността и свежеста на белите. Все повече мъже посягат с удоволствие към розовите вина. А в България те са с прекрасни качества. Освен това няма нужда да „разбираме“ от розе, можем просто да му се наслаждаваме;

ф
Снимка: Thinkstock

Червено вино:

Въпреки, че мъжете предпочитат по-често червеното, заради структурата, силата и репутацията му, има немалко жени, които оценяват и се наслаждават на този цвят вина. Все пак можем да кажем, че ако трябва да открием разлики при предпочитанията в тази категория, женското вино е мерло: плодово, свежо и обемно, а мъжкото: каберне совиньон: строго, плътно и с повече танини. По тази логика и имайки предвид сходните им вкусове, алтернатива за жените биха били божоле, мелник, пино ноар, а за мъжете: малбек, рубин, мавруд.

г
Снимка: Thinkstock

Десертно вино:

Тук и при двата пола огромна роля освен вкуса играе и здравословния аспект. Знаейки колко много калории има в чаша десертно вино, често и двата пола предпочитат парче торта например.

Натуралните и оранжевите вина продължават да бъдат много търсени: не само заради увеличеното самозъзнание за запазване на природата и връщането към корена и традициите, а и заради факта, че стилът е нестандартен и интересен и се харесва на все повече хора, независимо от пола.

г
Снимка: Thinkstock

И последно, на базата на всички разсъждения, наблюденя и изследвания, можем да кажем, че няма типично женско или типично мъжко вино. Интересът към дадено вино е изцяло въпрос на характера на консумиращия и неговия/нейния вкус. Въпреки това обаче дори и да не можем да открием съществени разлики във вкусовете, това не означава, че и двата пола имат същите дегустационни умения.

Единственият доказан факт е, че жените, особено във фертилната си фаза имат много по-добри дегустаторски качества и идентифицират много повече вкусове и аромати.

Все пак и двата пола могат да се насладят на дадено вино, независимо от сорта и цвета, когато то наистина е добро.

f
Снимка: Thinkstock

Източник Edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.