Как България е производител на лавандулово масло

Сподели

1Лавандулата е много-годишно вечно зелено растение от семейство Устоцветни. Произхожда от Средиземноморието и достига на височина от 40 до 80см. Среща се и диворастяща лавандула във Франция, Испания, Италия. В България започва да се отглежда след 1907г. в Старозагорски район.

От лавандулата се използват най-вече сините ароматни цветове. В годините на зад хората са открили, че лавандулата е не само много ароматна, но има и лечебни свойства. Растението има принос и в земеделието – може да се засажда на бедни, песъчливи почви.

Най-важното при лавандулата е етеричното масло, което се извлича от цветовете. То се използва в козметиката и медицината.

Лавандуловото масло има силно антибактериално действие, лекува гнойни рани и възпаления, изгаряния. Обезболяващия ефект на маслото помага при нервност, стрес, безсъние, главоболие.

Лавандуловото масло е безценно за козметиката. Използва се срещу косопад, акне, пърхут, за успокояване на напукана кожа, ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния.

Стръкове от лавандулата може да се изсушат за чай или прогонване на дрешния молец.

Лавандулата може да се отглежда на полето, в градината или в саксия. Трябва да се знае, че растението иска много светлина.

България е една от най-големите производители на лавандулово масло в света.

Снимка pixabay.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *