Как се получава шоколадa?

Сподели

Процесът за създаването на един шоколад започва? Как?
…. със събирането на узрелите шушулки от какаоловото дърво. Шушулките се отрязват от дървото с мачете, отварят се и от тях се изстъргват какаоловите зърна. Зърната се нареждат на купове, които се оставят за няколко дни да ферментират, оставят се на открито да изсъхнат от 5 до 7 дни. Узрелите плодове се събират, но трябва да се внимама, трябва да бъдат събирани само узрелите, защото не съдържат голямо количество масло, добрата ферментация създава вкус на шоколад. Вече изсушените зърна се трябва да бъдат почистени, защото се изпичат, за да може обвивките им да се отпуснат. Ядката на зърното се разчупва внимателно на малки парченца, за да бъде смята в каменна мелница. Маслото, което се отделя от ядката се прави шоколадов ликьор. След като се втвърди се получава горчив натурален шоколад, който се използва за готвене.
Достига в този вид в шоколадовите фабрики в които се произвеждат различни видове шоколад. Шоколадът се получава след като към шоколадовия ликьор се прибавя захар и други съставки, които определят вида на шоколада.

* Млечен шоколад, за да се получи това изкушение се добавя към вече шоколадовия ликьор и какаово масло, захар и мляко.
* Черен шоколад съдържа същите съставки, но в него няма мляко.
*Белият шоколад се прави от какаово масло, мляко и захар и не съдържа шоколадов ликьор.

Шоколадът, за да се получи гладък и блестящ, шоколадът се темперира, ако това не се направи се образуват кристали и повърхността му става на зрънца.
Темперирането е процес на затопляне и охлаждане, които стабилизира продукта и чрез този процес се правят шоколадов бонбон и шоколадово блокче.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *