Как тялото сигнализира, че имаш нужда от цинк?

Сподели

 

Цинкът взима участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система. Многофункционалността на този елемент показва колко разностранни може да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в организма. При недостиг на това вещество организмът дава знаци, че е необходимо да му го набавим.

Как тялото ти сигнализира, че се нуждаеш от цинк

Дефицитът на цинк се отразява и на ноктите. Ноктите са сред най-бързо растящите структури на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Следователно растежът на ноктите значително се забавя. Те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват бели петънца.

 

Сред класическите симптоми е изтъняването и оредяването на косата. Продължителният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин.

Изследвания сочат, че хората с акне имат дефицит на цинк. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.

Ако клетките не се делят нормално или не растат, това се отразява и на състоянието на  лигавицата на устата.  Възможно е да се наблюдава и повишено кървене на венците, ниска здравината на зъбите, като те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Edna.bg

Снимки Getty

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.