2 1 min 2 години
Сподели

Сортовете мед, които се предлагат от българските пчелари са много и разнообразни. С профилактична цел се подбират сортове мед.

Пчелният мед е течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара от цветовете, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които отделят, складират и оставят да узрее във восъчни пити.

Пчеларството е организирано производство на пчелен мед и други пчелни продукти – пчелна отрова, пчелен восък, пчелен прашец, прополис.

Медът се употребява за храна, в различни напитки като подсладител или ароматизатор.

Видове мед:

Акациев мед

Акациевият мед е един от най-добрите. Акациевият мед е прозрачен, светъл, с жълт или бял цвят, по-течен, със слаб аромат на акация. Кристализира бавно (съдържа до 40% фруктоза, а на захароза – почти 36%). Характерно за акациевия мед е, че се отличава от другите видове мед да остава дълго време в течно състояние. Този мед може да започне да се захаросва около година след като бъде събран.

Медът от акация е богат на фруктоза, които е препоръчван продукт за деца и за страдащи от деабет. Той се приема лесно от различните организми като не предизвиква нежелани алергични реакции.

Според различни изследвания ако се приема 50 гр. мед, в рамките на 1-2 седмици ще се повиши хемоглабина.

 

Акациевият мед се изпозва при лечение на някои очни заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, свързани с екземи, стомашно-чревния тракт, при женски възпалителни заболявания.

Медът от акация не е подходящ за малки деца, особено в големи дози. Акациевият мед е калоричен, дори и за възрастни. Диетолозите препоръчват приема на не повече от 100 грама дневно, като децата могат да бъдат ограничени до 40 грама.

Липов мед

Липовият мед се добива от жълто-зелените цветове на дърво. Наличието на дървото липа, което е в градините и парковите в малките и големи градове и медовият продукт е с отлично качество, светложълт, бледожълт или светлокафяви оттенъци, прозрачен, лесно кристализира с характерен аромат.

В липовият мед съдържа важни за организма вещества, като каротин и витамини B, E, K. Този мед съдържа почти 40% глюкоза и фруктоза, като се съхранява продължително се кристализира на големи светли зърна.

Използва се при заболявания на дихателните пътища, включително и за инхалации, при проблеми с черния дроб. Влияе благоприятно на стомашно-чревния тракт на бъбреците. Липовият мед действа благоприятно на нервната система, помага за създействието на съня.

От една липа пчелите могат да съберат около 40 кг мед.


Полски мед

Полският мед се добива от различни растения, които са по нивите и поляните на страната. Полският мед се получава от овчарска торбичка, магарешки бодил, цикория, валериана, синап и др. Светлокехлибарен цвят, с нежен аромат и вкус. Ако в меда добиван край населени места, ако в нектара от растението живовляк, тогава цветът му е кафяв, а вкусът сладък. Той има прекрасни лечебни качества – подобравя храносмилането и въздействието на различни вътрешни органи – бъбреци, белодробни, генокологични и стомашно-чревни заболявания.

Има още видове мед, които са монофлорен ливаден, слънчогледов, кестенов, балкански, лавандулов и др.

Снимка pixabay.com

2 thoughts on “Kакъв мед да изберем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *