Каква вода трябва да пием – топла или студена?

Сподели
Когато сме уморени, задъхани и прежаднели, първата ни мисъл е да утолим жаждата си с чаша студена вода, нали? Но дали студената вода е най-правилният избор? Дали не е по-добре да пием топла вода, дори и в топлите дни? Каква трябва да е температурата на водата, за да се възползваме максимално от полезните ѝ свойства? Това е въпрос, който занимава много експерти, а и обикновените хора. Все пак температурата на тялото ни най-често е около 36,3-37 °C, т.е. доста по-различна от температурата на чаша студена вода.
[quads id=10]
Древната медицина, от вида на Аюрведа, която е възникнала в Индия преди повече от 3000 години, както и традиционната китайска медицина, посочва важността на температурата и ефекта, който тя оказва върху тялото. Според древните традиции топлата вода е за предпочитане във всички случаи, докато днешната медицина я препоръчва само понякога.
Все пак важно е и да слушаме тялото си, което ни подсказва от какво има нужда, например в летните месеци ни се пие студена вода, а когато сме болни или ние е студено, копнеем за топъл чай.
Днес ще ви разкрием какво казва науката по въпроса и кога трябва да предпочитаме студената вода пред топлата.
[quads id=10]
Кога трябва да пием студена вода?
При тренировки
По време на упражнения телесната температура се покачва. Чрез потта тялото ни се опитва да я смъкне и по този начин да я нормализира, но заради потенето губим много течности и затова е важно да се хидратираме. Пиенето на студена вода по време на тренировка не само хидратира тялото, но и му помага да свали температурата. Учените са проучили каква е разликата при пиенето на студена вода и на такава със стайна температура при тежка физическа активност. Те достигнали до извода, че групата, която е пиела студена вода по време на тренировка, по-дълго задържала по-ниска телесна температура спрямо групата, която е пиела вода със стайна температура. Времето, за което първата група е била с по-ниска и нормална температура, е било с 50% повече.
При висока температура
Ако имате висока температура, студената вода ще помогне на тялото ви да се охлади. Освен това е важно да пиете много течности, докато имате висока температура, защото тялото ви изхвърля голямо количество течности, докато се опитва да се отърве от натрапниците – бактерии или вируси. Към студената вода е добре да добавите парче свеж лимон и щипка морска сол, с които ще си възвърнете изгубените електролити.
При отслабване
Според проучванията пиенето на студена вода забързва метаболизма и ни помага да изгорим 70 допълнителни калории на ден. Разбира се, 70 калории не звучат чак толкова впечатляващо, но трябва да ви кажем, че един 70-килограмов човек изгаря около 70 калории при 15-минутна разходка, докато пиенето на студена вода не ви коства нищо, а пак гори калории. Кога трябва да пием топла вода За по-добро храносмилане Чудили ли сте се защо хората пият топли напитки сутрин? Да, кофеинът ни действа събуждащо, но не е единствената причина за това. Според Аюрведа пиенето на топла вода сутрин стимулира храносмилането, а според съвременните учени пиенето на студена вода при хранене пречи на храносмилането. На тялото ни му е необходима повече енергия, за да затопли студените напитки и храни, затова му отнема и повече време, за да ги преработи и усвои. Ако по принцип имате проблеми с храносмилането, определено избягвайте комбинацията храна и студена вода.
[quads id=10]
За детокс
Ако искате да прочистите тялото си, експертите съветват да пиете вода на стайна температура с малко лимонов сок. Водата на стайна температура изисква най-малко енергия от тялото, за да бъде усвоена, а пък лимоновият сок стимулира храносмилането и изхвърлянето на токсини. За още по-ефективен детокс – добавете парченца краставица и мента към водата (ето тук можете да намерите чудесна рецепта за това). Срещу болката
Ако имате главоболие или някакъв вид възпаление, препоръчително е да пиете топла вода, защото тя стимулира кръвообращението и по този начин ни помага да се преборим по-бързо с проблема. Затова и топлата вода помага при менструални болки.
 При запек
Ако имате запек, топлата вода може да ви помогне. Основната причина за запека е дехидратацията, затова е много важно да пиете повече течности. Топлата вода пък стимулира кръвообращението и в същото време има по-успокояващо действие върху стомашния тракт спрямо студената вода.
В останалите случаи
Като изключим посочените случаи по-горе, експертите препоръчвам да пиете вода със стайна температура. Освен това е важно да се влияете от външната температура – при горещо време пийте студена вода, при студено време – топла. Пиенето на топла вода сутрин е чудесен начин да стимулирате храносмилането и да събудите тялото си. Ако не обичате водата заради липсата на изявен вкус, добавете към нея парченце цитрус или подправки, като ментата. Много хора предпочитат студената вода, защото е по-приятна и им се струва по-вкусна, но водата на стайна температура може да е също толкова приятна с малко добавки.
Какво казва древната медицина

Китайската традиционна медицина не препоръчва пиенето на студена вода, защото студената вода се свързва със забавяне, свиване и смаляване. Топлата вода помага на всички процеси в тялото ни да вървят гладко, тя защитава вътрешните органи и подобрява кръвообращението. Аюрведа също извежда подобна гледна точка и тя също не препоръчва консумацията на студена вода. Имайте предвид, че това са древни схващания – част от тях са се доказали във времето, но когато възникват тези разбирания, хората не са искали да отслабват, а да пестят възможно най-много енергия. Студената вода хаби енергия и затова не се е препоръчвала в миналото. И не забравяйте да слушате тялото си, обикновено то е най-добрият здравен експерт.

Източник: © Dama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *