Какви са ползите от липовия чай?

Сподели

Още през средновековието хората са използвали различни части от липата (наричана още „липово цвете“) – като например липов чай ​​- заради естествената им способност да стимулират изпотяването и детоксикацията, да намаляват болката и да намаляват тревожността.

Когато се консумира като растително лекарство под формата на чай, тоник, екстракт или локален разтвор, е доказано, че липата съдържа високо съдържание на много антиоксиданти, летливи масла и други лечебни съединения.

Какво е липовия чай?

Липовият чай е билков чай ​​или „запарка“, приготвена от листата, цветовете и кората от рода Tilia на дърветата (наричани още липи).

Семейството на липовите дървета – което включва видове Tilia cordata, Tilia vulgaris, Tilia platyphyllos и Tilia tomentosa – разпостранено е в Европа и има я в България, Румъния, бивша Югославия и Турция. Днес се отглежда на места като Франция и Англия.

Липовите дървета имат тъмносива кора, зелени сърцевидни листа и жълто-зелени цветове. Различните части на дърветата се изсушават и консервират, за да се получат чайове, тинктури и други тоници, богати на полезни вещесва.

За какво се използва липата? Наричан също така понякога цветoве от липа или просто липа, най-често се консумира заради естествените му успокоителни и анти-тревожни ефекти, но също така може да помогне за поддържане на здравето на сърцето, храносмилането, дихателната и имунната система и др.

По-често се консумира като противовъзпалителен чай, но се предлага и под формата на екстракт и тинктура.

Какъв да бъде приема на липовия чай?

Умерен прием“ се счита за между два до четири грама от чаената смес на ден, което е около три до четири чаши. Пиенето на повече от това може потенциално да причини странични ефекти като промени в кръвното налягане и храносмилането, така че е най-добре да се придържате към този диапазон.

Какви са ползите от липовия чай?

  • Осигурява антиоксиданти и други полезни съединения
  • Може да помогне за намаляване на тревожността
  • Подпомага детоксикацията и здравето на храносмилателната система
  • Може да помогне за намаляване на болката и възпалението
  • Може да помогне за намаляване на кръвното налягане

Рискове и странични ефекти

Безопасен ли е чаят от липа? Като цяло проучванията показват, че обикновено се понася добре и е безопасно за повечето възрастни да се консумират в умерени количества.

Не трябва да консумирате липа, ако сте

  • бременна (няма достатъчно информация за безопасността й),
  • сърдечно заболяване
  • алергични към цветен прашец.

Хората, които приемат диуретици или лекарства, съдържащи литий, не трябва да пият липов чай, тъй като той може потенциално да взаимодейства с тези лекарства. Тези с анамнеза за сърдечни заболявания също трябва да бъдат предпазливи, когато започват да използват липов чай, особено ако го пият често и за дълги периоди от време.

Какво означава името „липа“?

В исторически план това е популярно име за момче в страни като Англия, въпреки че напоследък е за момиче. Свързва се с липата и се казва, че е „здрава и може да живее векове“.

Снимки