Какво е Купата на Буда и как да я приготвим?

Сподели

Kупата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес. Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия.

Купата на Буда е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.

Днес те са не просто кулинарна тенденция, но и храна, запазила духовната си връзка с оригинала. За монасите храната не е само средство да утоляване на глада, но и лекарство за тялото и духа. Купата на Буда изпълнява тези функции посредством пресните сезонни продукти, така комбинирани, че да бъдат максимално полезни за тялото.

Какво включва:

Бобовите растения – боб, нахут или леща са елементи, осигуряващ растителните протеини в менюто

 

Варени тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи представляват елемент на варените сезонни зеленчуци.

Зелената салата, спанакът, руколата, доматите и морковите са продукти, които трябва да бъдат в суров вид и ще представляват елемента сурови зеленчуци в Купата на Буда.

Лимецът, овесът, кафявият ориз, киноата и просото са тази част от менюто, които дават въглехидратите

Зехтинът, маслодайните семена, сушените плодове и авокадото са това, което внася мазнините и подправките към цялата комбинация.

Източник Edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *