Киви, елда и козе мляко – това са новите алергени

Сподели

Постоянно променящите се хранителни навици и въвеждането на нови храни на пазара правят хранителните алергии все по-обсъждана тема сред обществото, предава bTV. Различните видове ядки, млека, яйца, или така наречените класически алергени са част от нашето ежедневие. Въпреки това съществуват и така наречените „нововъзникващи“ алергени, които все още не са толкова известни, но те могат да бъдат причина за сериозни алергии.

Във Франция Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) беше сезирана от Министерството на здравеопазването да направи списък на новите научни данни и да предложи насоки за по-добро управление на тази проблематика.

Понастоящем само 14 алергени в списъка, създаден от Европейския съюз, трябва да бъдат докладвани на опаковката  на продуктите:

– Зърнени култури, съдържащи глутен (т.е. пшеница, ръж, ечемик, овес, лимец, камут или техните хибридизирани щамове) и продукти от тези зърнени култури;

– Ракообразни и продукти от ракообразни;

– Яйца;

– Риба;

– Фъстъци;

– Соя и соеви продукти;

 Мляко и млечни продукти (включително лактоза);

– Ядки, а именно бадеми, лешници, орехи, кашу, пекани, бразилски орехи, шам-фъстъци, орехи от макадамия и ядки от Куинсланд, както и продукти от тези плодове;

– Целина;

– Горчица;

– Сусам;

– Серен диоксид и сулфити в концентрации над 10 mg/kg или 10 mg/l, изразени като SO2;

– Продукти от лупина;

– Продукти от мекотели.

Киви, елда и козе мляко например се появяват в списъка на „нововъзникващите“ алергени. „ANSES“ препоръчва информацията за тяхното присъствие в храните да стане задължителна.

Докладите, получени от мрежата на Allergo Vigilance (RAV), идентифицираха нови алергени: елда, мляко от дребни преживни животни (кози и овце), киви, кедрови ядки, галактоза (налична в месо от бозайници), грах и леща. Най-силно е въздействието им при децата.

„Тези алергени представляват риск от анафилаксия, т.е. тежки алергични реакции, понякога по-сериозни от задължително споменатите алергени, включени в Приложение II на европейския регламент № 1169/2011“, предупреждава ANSES.

Поради това ANSES препоръчва редовно подновяване на списъка с хранителни алергени, които трябва да бъдат докладвани, за да се предотврати риска от сериозни реакции.

Френското изследване също така показва, че два важни фактора като алкохол и тютюн утежняват тежките алергични реакции (анафилаксия) при възрастните.

Снимка  Shutterstock

Източник Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *