КОГА ЩЕ ИМА ПАРАД НА ПЛАНЕТИТЕ И НЕБЕТО ЩЕ Е УКРАСЕНО ПРЕЗ МЕСЕЦ юни

Сподели

Само с просто око ще  може да се наблюдават всички пет планети, които ще се подредят на зазоряване в небето през юни месец. 

Последният път, когато петте планети са били видими с невъоръжено око и подредени последователно, е било през декември 2004 г. Но тази година разликата между Меркурий и Сатурн е много по-къса.

Има няколко важни дати този месец.

3–4 юни: В тези две сутрини петте планети се простират на 91°, а видимото разстояние между Меркурий и Сатурн ще бъде най-малко. Намерете място с ясна гледка ниско над хоризонта на изток, за да увеличите максимално шансовете си да забележите Меркурий. Носете бинокъл. Също така ще трябва да се уверите, че сте на позиция навреме, за да се насладите на гледката на всичките пет планети – ще имате по-малко от половин час между момента, когато Меркурий се появи за първи път над хоризонта, и когато по същество се изгуби в блясъка на изгряващото слънце.

 

Според списание Sky & Telescope планетарният състав на сутринта на 24 юни ще е завладяващ. Като начало, Меркурий ще бъде много по-лесен за хващане, което ще направи парада с пет планети много по-достъпен. И ще имате около час, за да се насладите на гледката, от момента, когато Меркурий изскочи над хоризонта, до когато изгряващото слънце го измие от небето. Но истинският бонус е намаляващият полумесец, позициониран между Венера и Марс, който служи като прокси Земята. По това време на месеца планетите са разпръснати по-далеч по небето – разстоянието между Меркурий и Сатурн ще бъде 107°.

Просто се уверете, че сте настроили алармата и се събудете навреме.

Парад на планетата 2022 юни 24_900px
Призори на 24 юни, полумесецът се присъединява към планетарния състав.Ако е облачно на отбелязаните дати, все още разполагате с всички сутрини между тях, за да се насладите на гледката на петте планети с просто око, украсяващи югоизточния хоризонт. Просто се уверете, че сте настроили будилника си и се събудете навреме.

Източник За информация за наблюдение на небето и новини от астрономията посетете SkyandTelescope.org или вземете  списание Sky & Telescope