Кои банани са най-полезни – с петна или без?

Сподели

Какви са здравословните ползи от консумацията на банани и какво трябва да знаете преди отново да пазарувате от вкусния плод? Трябва ли да изхвърляте бананите с кафяви петна или точно обратното? Отговор на тези въпроси ще намерите в следващите редове.

Кои банани са най-полезни – с петна или без?
 © Сн.: iStock.com

Бананите са любим плод, който може да консумираме през цялата година. Той е чудесен начин да „укротите” глада си само срещу 100 калории, както и да си направите вкусни смутита или пък изкушаващи десерти.

Когато става въпрос за пазаруване на банани обаче, много хора имат известни затруднения при избора на най-подходящите от тях. „Тези са твърде зрели” е едната възможна мисъл, докато другата обикновено е: „Тези банани са прекалено зелени”.

За щастие, различната степен на зрялост на плодовете ви предоставя и различни предимства. Кои банани са най-полезни?

Неузрели банани

Предимства: Едно от предимствата на зелените банани е високото съдържание на устойчиво нишесте. За хората, опитващи се да избегнат консумация на храна с високо съдържание на захар, по-добрата опция са именно неузрелите банани. По-зелените плодове  също така притежават пробиотични бактерии, които помагат за здравето на дебелото черво.

В допълнение – неузрелите банани помагат за по-успешното усвояване на хранителните вещества, особено на калция.

►Недостатъци: Антиоксидантните нива в банана се увеличават заедно с неговото узряване, което е причината в зелените банани да има по-малко наличие на полезните антиоксиданти. Освен това понякога неузрелите банани биха могли да причинят подуване на корема и образуване на газове заради съдържанието си на устойчиво нишесте.

Кои банани са най-полезни – с петна или без?

Узрели банани

Предимства: Устойчивото нишесте, което вече споменахме, се трансформира до проста захар в процеса на зреене, което означава, че жълтите банани са по-лесни за усвояване от тялото. Колкото по-висок е гликемичният индекс на узрелите банани, толкова по-бързо се разграждат от организма. Интересен факт за жълтите банани е, че те произвеждат вещество, наречено тумор-некротизиращ фактор. Това означава, че зрелите банани имат противоракови свойства, защото се борят с анормалните клетки.

Колкото по-тъмни петна има един банан, толкова по-голяма защита на имунитета ще ви осигури.

►Недостатъци: Проучвания показват, че някои микроелементи се губят в процеса на зреенето на банана. За да намалите загубите на витамини и минерали, съхранявайте узрелите банани в хладилника. Също така диабетиците трябва да избягват консумацията на жълти банани, тъй като в тях се съдържа повече захар

Три допълнителни ползи от консумацията на банани:

  • Борят се срещу киселините в стомаха – Тези плодове са естествен антиацид, който облекчава симптомите на киселини и киселинен рефлукс.
  • Кръвно налягане – Бананите имат ниски нива на натрий, както и високи нива на калий, който помага за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на инфаркт и инсулт.
  • Депресия – Бананите са чудесен източник на триптофан – съединение, което телата ни използват, за да създават серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, който спомага за подобряване на настроението, насърчава релаксацията и кара хората да се чувстват по-щастливи.

Източник Rozali

Снимки pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *