Кой беше Буда?

Сподели

снимка © Shutterstock

Будизмът продължава да пленява все повече хора по света, но кой основава тази религия? Беше ли мъж, бог, или мит? За да разберете по-добре тази система на вярване и неговата култура, разгледайте това въведение в живота, ученията и наследството на Буда.

Предания разказват живота на Буда, но повечето историци сега са съгласни, че са вдъхновени от истински мъж. Древният индийски духовен учител, установил принципите на нова религиозна философия, известна сега като будизъм, е наречен Сидхарта Гаутама. Ученията му все още се практикуват и до днес.

Прочетете още:

„Няма път към щастието. Щастието е самият път."

Историческият Буда  е роден като принц Сидхарта Гаутама около 560 г. пр.н.е. в Индия, средата на 6 век пр.н.е. в Лумбини  близо до град Капитанасту в днешния Непал.

Баща му, Суддодана Гаутама, управлява мощния клан Шакя. Майка му, кралица Мая, умира малко след раждането му. Много малко за  Буда е исторически доказано.

Пророчество за бъдещето на Буда

Пророчество предсказало, че новороденото дете на владетеля на Шакя ще стане или могъщ цар, или велик духовен господар. Предпочитайки първoтo, бащата на Сидхарта Гаутама решава да отгледа сина си в разкоша на двореца, като му осигурява изискано образование и му пречи да не знае за нещастието на външния свят.

Живот на принц

снимка Wikipedia

Живеейки в лукс, Сидхарта Гаутама се жени за красивата си братовчедка Яшодхара, с уреден брак от баща му, от която има син на име Рахула. През първите 29 години от живота си той участва в обществените дейности на кралския двор на баща си, като никога не напуска двореца.

Повратна точка в живота на Буда

На 29-годишна възраст, Сидхарта Гаутама се впуска във външния свят за първи път и се сблъсква с човешкото страдание –  един стар, един болен човек и един мъртвец. . След като осъзнал, че нищо не може да го предпази от старост, болест или смърт, той се отправи на духовно търсене . Облечен в обикновена туника, Сидхарта пътува като просяк през Северна Индия, за да постигне пробуждане . 

Живот като Аскет

Бъдещият Буда първо е живял като скитащ аскет , търсещ начин да прекъсне веригата от последователни прераждания и да достигне до нирвана . Той прие много строг начин на живот , като се лишава от всички материални блага, практикува медитация дълги часове и ядеше и спи много малко. 

    
     "Има само две грешки по пътя към истината - да не започнеш и да не стигнеш до края."

Пробуждане

След 49 дни медитация в подножието на смокинята , Сидхарта се събуди (или бодхи ). По същество той беше идентифицирал източника на земното страдание и как да го изкорени. Тогава Сидхарта приема името Буда, което означава „ този, който се е събудил“ за истината . Смокинята, намираща се в Бодх Гая, Индия, сега е известна като дървото Бодхи .

Четири истини на будизма

Малко след като се събужда, Буда изнася първата си проповед пред петима аскети , които след това стават негови първи ученици, основавайки своята монашеска общност. Буда разкрива основата на своята философия, известна като Четирите благородни истини , а именно, че животът е страдание, че произходът на страданието е привързаността, че краят на страданието е постижим и че има път за прекратяване на страданието.

превод MSN