Кой ще бъде новия президент на САЩ?

Сподели
more

Кой е  Доналд Тръмп?

Доналд Джон Тръмп (на английски: Donald John Trump) е  роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк. Той е американски бизнес магнат, милиардер, автор и медийна личност, четиридесет и пети президент на САЩ.

През 1988 от  президентските избори Тръмп е разглеждан като потенциален кандидат за почти всички избори. През 1999 годин, Тръмп обявява своето намерение да се яви на избори като кандидат от Реформистката партия, но на 14 февруари 2000 г. оттегля кандидатурата си.

От президентските избори през 1988 г. е разглеждан като потенциален кандидат за президент почти на всички избори. През октомври 1999 година той обявява намерението си да се яви на президентските избори като кандидат от Реформистката партия, но на 14 февруари 2000 г. оттегля кандидатурата си.

През септември 2010 г. Доналд Тръмп заявява, че „сериозно обмисля“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. На изборите през 2008 г. той поддържа кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн, който губи от съперника си – демократа Барак Обама.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата за поста президент на САЩ на президентските избори през 2016 г. След традиционните за САЩ предварителни избори Тръмп е избран за кандидат на Републиканската партия. Негов основен съперник за президентския пост е Хилъри Клинтън.

През 2016 г. е обявен от списание Time за „Личност на годината“.

Става вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ от главните партии, който по начало е бил известен преди всичко като бизнесмен (първият е Уендъл Уилки през 1940 г.)

На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата с 306 гласа (56,88 %), като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове сред населението от кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън. Това е четвъртият подобен случай в историята на САЩ.

Тръмп е най-възрастният от избраните за първи път президенти на САЩ – на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за първи път, когато е 69-годишен. Тръмп също така официално е и най-богатият човек заемал поста на президент на САЩ. Доналд Тръмп е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом.

През май 2018 година 18 конгресмени от Републиканската партия подписват писмо-обръщение към Нобеловия комитет, в което предлагат Тръмп да стане Нобелов лауреат за 2019 г., заради усилията му за решение на корейския въпрос.

На 18 декември 2019 г., Камарата на представителите гласува неговия импийчмънт, по обвинения за злоупотреба на власт, и възпрепятстване на работата в Конгреса, правейки го третият президент в историята на САЩ, срещу когото е започната процедура по отстраняването му. На 5 февруари е оправдан по двете обвинения от Сената.

В края на 2019 г. английският вестник Файненшъл Таймс включва Тръмп в списъка си с 50 души, които са „определили облика на десетилетието“.

На 2 октомври 2020 г. се съобщава, че Тръмп и съпругата му Мелания имат положителни проби за COVID-19.

Източник и снимки Wikipedia

iStock Photos/Getty Images

Кой е  Джо Байдън?

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши (на английски: Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr.; роден на 20 ноември 1942 г.) е 47-ият вицепрезидент на САЩ. Байдън е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ от 1973 до 2009 г. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност.

През 1969 г. Байдън става адвокат, а през 1970 г. е избран за член на окръжен съвет

През 1972 г. се кандидатира за сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ. Кампанията му се управлява от сестра му Валери Байдън Оуенс, попълнена е и от други членове на семейството, поради липсата на средства за наемане на професионални служители, и разчита на раздаване на листовки с позициите му. Той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. На 7 ноември 1972 г. Байдън изненадващо побеждава републиканския сенатор-ветеран Джеймс Богс с 3162 гласа и става петият най-млад американски сенатор в историята (на минималната допустима от Конституцията възраст 30 г.). Катастрофата на 18 декември 1972 г., в която загиват съпругата и дъщеря му, а синовете му са ранени (колата на Нийла Байдън е блъсната от камион докато тя се излиза от пресечка; шофьорът на камиона е оправдан), го разтърсва. Той обмисля да се откаже от сенатското си място, за да се грижи за синовете си, но е убеден да заеме поста от лидера на демократите в Сената Майк Мансфийлд и произнася клетвата за встъпване в длъжност до леглото на един от синовете си. Байдън не работи всяка година на 18 декември.

Преизбиран е през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002 г. и е на шесто място по най-дълга служба в настоящия Сенат. Байдън се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на $100 000-$150 000.

Източник и снимки Wikipedia