Колко диетични са диетичните газирани напитки

Сподели

Георги Георгиев провери в рубриката „На твоя страна”

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част от изследванията за ползата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време интересът на потребителите към напитки без калории расте. В стремежа да се храним по-здравословно, все по-често избираме напитки без захар. През последната година 3/4 от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории.

Според проучвания на различни учени обаче децата, които пият диетични напитки, не успяват да намалят калориите си за деня. А при възрастните изкуствените подсладители, които заместват захарта, засилват желанието за сладки храни.

Напитки със сладък вкус и обещание за малко или нула калории привличат потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и напитки за трапезата семейството си, Лъчезар също предпочита безалкохолните без захар.

„Ежедневно не присъстват толкова често в менюто ни, по понякога си позволяваме. Опитваме се обаче да търсим такива с подсладители”, разказва Лъчезар Африканов.

Заедно с него купуваме безалкохолни от двата вида – без и със захар. Сравняваме етикетите. В напитката, обявена като диетична, калориите са нула. А захарта е заменена с подсладител. В другата има 56 грама захар в 500-милилитровата бутилка.

„Предизвикателството е, че ние не знаем дали тези заместители са най-доброто. В момента говорим традиционно, че захарта е много вредна, но всъщност ние реално не знаем какво поглъщаме през тези подсладители. Рискови са от гледна точка на липсата на информация”, посочва Лъчезар.

Какво има в безалкохолните напитки се следи в лаборатории. Екип на NOVA изпита съдържанието – първо в обикновена безалкохолна напитка: „Тук основният въглехидрат е или захар, или фруктозо-глюкозен сироп, който се използва”, заяви Иван Гивечев, химик в лаборатория.

В напитката, обявена като диетична, изпитването потвърждава, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: ”Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се използват различни подсладители – най-вече ацесулфан К, захарин и аспартам”, посочва химикът.

Източник Nova

Снимка Pixabay