Колко време отнема храносмилането? Отговорът може да ви изненада.

Сподели

Съвет: Преработените храни със сигурност не го ускоряват.

Нека бъдем реални: Повечето от нас не оценяват работата, която храносмилателната система върши за нас. В по-голямата си част, след като храната напусне устата ни, тя напуска и умовете ни – тоест, докато в крайна сметка отново видим остатъците по един или друг начин.

Но какво се случва с храната, след като я погълнете? Храносмилателната система като цяло се състои от много сложни, решаващи движещи се части. Ето какво трябва да знаете за това какво се случва по време на храносмилането и колко време обикновено отнема храносмилането.

Какво се случва по време на храносмилането?

Очевидно първата стъпка към смилането на храната е поставянето й в устата и дъвченето – но зъбите ви не вършат цялата работа тук. По време на този процес вашите слюнчени жлези също овлажняват храната ви, улеснявайки преминаването на всичко, което ядете през хранопровода, когато преглъщате.

След като си проправи път по хранопровода, храната достига до долния езофагеален сфинктер, който е мускул, който се отпуска, за да позволи храната да премине в стомаха. След това стомашните мускули смесват храната ви с храносмилателни сокове, а жлезите, разположени в лигавицата на стомаха, произвеждат ензими и стомашна киселина, които помагат на храната да се разгради допълнително.

След това храната преминава през тънките и дебелите черва. В тънките черва усвоените хранителни вещества и вода се абсорбират в кръвния поток, а в дебелото черво течните отпадъци се трансформират в изпражнения, които се преместват в ректума. Ректумът, който е в долния край на дебелото черво, съхранява изпражненията, докато не бъде изтласкан по време на движение на червата.

Колко време обикновено отнема целия храносмилателен процес?

Времето, необходимо за смилането на храната – от момента, в който я поставите в устата си до момента, в който я отделяте – зависи от много фактори. (FYI: Този процес понякога се нарича време за преминаване на червата, „Като цяло отнема от два до пет дни, докато хората усвоят храната“ Рабия Де Латур, доктор по медицина, гастроентеролог от NYU Langone, разказва за  здравето . „Тя варира при всички“, добавя тя.

Много неща могат да вземат предвид разликите във времето между хората, но за начало видът на храната, която ядете, играе роля. Храните с високо съдържание на фибри могат да ускорят храносмилането ви, казва д-р Де Латур. Тя добавя, че по-опростените храни (помислете: непреработените храни) са по-лесни за смилане, защото е по-трудно за тялото ви да разгражда сложни химикали в преработените храни. „Комплекс захари, високо съдържание на мазнини храни и високо протеинови храни ще отнеме повече време,“ Кристин, гастроентеролог в Cleveland Clinic. Заслужава да се отбележи също: Храносмилателната ви система се забавя с възрастта, добавя д-р Де Латур.

Снимка Pixabay