Комбинацията риба и мляко: наистина ли може да предизвика хранително натравяне?

Сподели

Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация, или това е просто остарял мит? Консумацията на двата продукта е спорна, тъй като немалко хора са се оплаквали от стомашни болки, след като са ги хапвали заедно.

Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до лекия стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, който е консумирал тези два продукта, се появяват стомашни болки.

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви – Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в създадената анаеробна среда.

Но ако и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Рядко обаче хората консумират напълно прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, опушена, осолена или изсушена, което прави преминаването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това означава, че всякакви съмнителни комбинации с риба не са препоръчителни.

Според някои хора, които често консумират рибата и млякото заедно, няма никаква опасност от съчетанието на двете храни.

В някои страни като екзотични блюда се предлагат маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това показва, че традицията невинаги е на едно мнение с науката.

Правила при избора на риба и морски дарове
Правила при избора на риба и морски дарове
Правила при избора на риба и морски дарове
Правила при избора на риба и морски дарове

Снимка: Istock