Днес, 2 септември, Кой е Рудолф Вайгъл, човекът на първата страница на Google

Сподели

Google има традиция да отбелязва важни дати и личности чрез т.нар. Doodle картинки на първата страница на търсачката си. Днес компанията е избрала да почете Рудолф Вайгъл. ZeeNews ни представя кой е Рудолф Вайгъл и какви са неговите постижения.

Вайгъл е роден на 2-ри септември 1883 г. в Австро-Унгария. Той е двигателят зад създаването на първата ефективна ваксина срещу тиф. Това беше една от сериозните инфекции в началото на 20-ти век, като в навечерието на Втората световна война, Вайгъл прави своето откритие.

 

 

Вайгъл е учил биология в Полша и става експерт по паразити в полската армия през 1914 г. Тогава той решава да открие как да спре епидемията от Тиф. Открива начин да адаптира въшките, които пренасят инфекцията, в лабораторни условия и започва да ги изучава в продължение на десетилетия. През 1936 г. първите ползи от ваксината стават видими.

Когато Германия окупира Полша, германците искат от Вайгъл да започне да произвежда ваксината. Той използва възможността да назначи приятели, колеги и още, които са под риск от преследване от новия режим. Смята се. Че така е спасил около 5000 души. Ваксината му спасява още милиони хора по целия свят. Днес Вайгъл е смятан за герой, който има две номинации на Нобелова награда.

Източник Digital