Легендата за Дядо Коледа

Легендата за Дядо Коледа

Легендата за дядо Коледа е свързана с един монах на име Николай. Смята се, че св. Николай е роден някъде около 280 г. след н.е. в Патара, близо до град Мира, Турция.

През Ренесанса Св. Николай става най-популярният светия в цяла Европа. Дори след Революцията на протестантите, когато честването на светците бива разколебано, Св. Николай остава в паметта и сърцето на хората.

Името на „Дядо Коледа“, което съществува и до днес, идва от датското име на Св. Николай – Sinter Klaas, съкратено от Sint Nikolaas.

Дядо Коледа е представен на фона от чорапи, пълни с играчки, плодове върху камина.
Традицията на Коледа да се раздават подаръци започва в началото на XIX век. Пазаруването на подаръци започва през 1820 г., а от 1840 г. вестниците отделят специално внимание на празнични реклами, които по това време представят най-новите и модерни Дядо Коледа.
Една година по-късно хиляди деца се стичат във Филаделфия, за да видят модел на Дядо Коледа.
Наст през 1881 г. рисува образа на Дядо Коледа в ярко червен костюм с бял пух. От неговите рисунки оживяват работилницата на Северния полюс, елфите и г-жа Коледа.

Лапландия е разположена отвън Полярния кръг на историческо-географска област в Северна Европа. Днес областта е разположена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Площта на Лапландия е около 390 000 кв. км., а населението е около 2 милиона души.

Жилището на белобрадия старец е построено през 1822 г. като място от приказките, но е ремонтирано през 2013 г. Жилището е с площ 232 кв. м., като е върху парцел от 84 декара.

В тази площ са включени работилницата за играчки, яслите на северните елени, облицованата с речни камъни камина и гаражът за паркиране на шейната.

Компанията Zillow за недвижими имоти  е изчислила колко струва къщата на Дядо Коледа и нейната стойност на имота е 656 957 долара, или 3 228 долара месечно за наем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *