Лесно, вкусно и ароматно – пъстър терин

Сподели

Рядко споделям рецепти за солени ястия, но съм изкушена от красивите цветове, ароматите и вкуса на тази разядка.

Наричам го терин само заради формата – тази пъстра мозайка е сглобена от печено и мариновано цвекло, батати (ползвах ги за цвят, но може да ги замените с обикновени картофи) и козе сирене „омагьосано“ с ядки, подправки и зехтин – лесно, вкусно, ароматно и безценно за получаване на ефекта „еха“.

Снимка: Мануела Панайотова / Eva.bg

Използвах 5 средни цвекла, 350 г козе сирене (може да го замените с друго, по избор или крема сирене), босилек, шамфъстъци, кора от лимон, черен пипер и зехтин, на вкус.

Как го направих: Опекох цвеклото и картофите, почистих ги и ги нарязах на тънки парчета. Залях цвеклото с марината от зехтин, сол, малко чесън и оцет, след това го оставих да се овкуси за няколко часа. Намачках сиренето и го подправих.

Снимка: Мануела Панайотова / Eva.bg

Използвах форма за хляб или кекс, в която поставих прозрачно фолио. Започнах да редя, като поставих на дъното ред картофи, ред сирене и така продължих с наслояването, докато изпълних формата с подготвения материал. Накрая опаковах с фолио, натиснах силно и поставих тежки консерви, за да компресирам слоевете. Оставих в хладилник за една нощ. Нарязах и поднесох с домашен хляб.

Снимка: Мануела Панайотова / Eva.bg

Снимка и рецепта Мануела Панайотова / Eva.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.