Има ли място за още една партия? Двама от служебните министри спрягани за основатели на нов проект

Сподели

Готви ли се нов политически проект начело с двама от сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков? Това е новата политически интрига, която набира скорост от вчера насам. Пръв я освети социологът Андрей Райчев. „Идва нов играч, който ще се оформи около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.”, заяви по време на участие в сутрешния блок на bTV  той. Райчев даде гласност на версии в публичното пространство, които се въртят от известно време за стартиране на нова политическа формация, чиито лица ще бъдат именно Петков и Василев. Някои от версиите свързват бъдещата нова политическа сила с Румен Радев и по-предишни хипотези за създаване на президентска партия. Други обаче твърдят, че този проект няма да има нищо общо с настоящия президент. Той обаче би бил сериозна заплаха за т.нар. нови партии, смята Райчев.

“Новите партии в парламента трябва много сериозно да се замислят за поведението си, защото в следващия парламент няма да получат този ръст на доверие от избирателите. Червените линии са пазарлъци, които се появиха, щом влязоха в парламента, на площада ги нямаше и затова народът ги наказа. Те трябва да преосмислят поведението си, чудесният им живот свърши, идва нов играч, който ще се оформи около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.”, предупреди той.

Един от спряганите за лидери на евентуален нов политически проект – Асен Василев днес не потвърди, но и не отрече тази хипотеза.

„Най-важното в момента е, че актуализацията на бюджета мина първо четене. Всичко друго няма отношение към работата, която върша като финансов министър“, коментира той в кулоарите на парламента на въпрос дали наистина с Петков подготвят такъв проект. От думите му стана ясно още, че не изключва участие в политически проект, но едва след като престане да е министър. „Честно казано в момента единственото, в което участваме е служебният кабинет. Той  е деполитизиран и трябва да остане такъв. Докато не си свърша работата като финансов министър, няма да участвам в такъв“, каза още по темата за темата за бъдеща нова политическа сила.

На въпрос дали би се отзовал на покана и преговори да стане министър в кабинет на БСП, той отговори с условности. „За да работя в един кабинет и да се чувствам полезен, първо трябва да имаме обща визия по това как и каква финансова икономическа политика ще се провежда. Трябва да имам свобода в избор на екип. Кабинетът трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия. Не на последно място – не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам свобода на вземане на решения, каквато президентът ми предоставя. Това са условията, при които аз бих влязъл в какъвто и да е управленски формат.“, посочи Василев.

Ясна заявка по темата до момента не е дал и Кирил Петков. Преди два дни обаче той стана член на фейсбук група под името „Кирил Петков за премиер“ и благодари на членовете й за подкрепата

„Промяната е започнала и няма връщане назад! Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да ускорим тази промяна. Реално Вашата подкрепа е важна за нас, защото чувстваме, че отборът ни става все по-голям със всеки изминал ден. Благодаря!“, гласи част от поста на Петков. Анализатори тълкуват тези думи именно като сигнал, че се обмисля конструирането на нова политическа формация.

Според социолога Юлий Павлов появята ѝ за предстоящите избори /б.р. независимо дали 2 в1 или чисто хипотетично само президентски/ е закъсняла. Освен това феновете на тримата служебни министри са част от избирателите на Демократична България, заяви той пред bTV сутрин в отговор на въпрос има ли шанс нов политически проект в основата на който са тримата служебни министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Той обърна внимание, че трябва да се прави разлика между рейтинг, одобрение и електорален потенциал.

Основната задача на този служебен кабинет беше да извади на показ нарушения от страна на ГЕРБ и те се справиха на това поле. Рано е още обаче да се оценява дали се справят с управлението на страната, смята Павлов.

Фрагментацията на парламента не е лошо, ако тя беше около два центъра, но тя е около повече центрове. Партиите на протеста не се обединиха около един център и при нови избори ще бъдем в същата патова ситуация. А на шега – още десетина предсрочни избори служебното правителство може да изкара пълен мандат. Радев има шанс да вземе повече от половината гласове – когато вотът е две в едно за него е по-изгодно, защото ще излязат повече хора да гласуват, смята социологът.

Снимка и източник Мениджър Нюз