Магическите и лечебните свойства на лавандулата, за които вероятно не знаете

Сподели

Лавандулата е красива не само заради наситените си лилави нюанси, но и с естествените си лечебни свойства.

Етеричното масло от лавандула е сред най-популярните днес и хората, които го използват знаят за неговия приятен и успокояващ аромат.

Самата лавандула като растение е мощна билка, която се използва за различни болежки и освен, че носи своите научно доказани лечебни свойства, тя може да бъде използвана и за други цели.

  1. Само ароматът на лавандулата може да облекчи депресията, стреса и тревожността. Маслото от лавандула изпраща успокояващ сигнал до мозъка, което го прави естествено лечебно средство. Смесете вода с няколко капки лавандула в бутилка с пулверизатор. Можете да се пръскате през целия ден, за да увеличите силата на действиец и да усетите цялостно чувство на позитивност и спокойствие.

2. Лавандулата се използва от десетилетия като успокояващо и релаксиращо средство при болки в мускулите и ставите. Лавандулата не само успокоява мускулите, но и засилва кръвообращението в приложената област. Няколко капки лавандулово масло, втрити в раменете, отпускат сковащите болки във врата.

Прочете още

Как България е производител на лавандулово масло

ЛАВАНДУЛОВА ЛИМОНАДА

Лавандинът: „Виолетовото злато“ на Прованс

3. Гръцкият лекар и ботаник Педаний Диоскорид (ок. 40-90 г. сл. Хр.) е първият, който пише за употребата на лавандулата. Той описва направата на „чай“, който  помага при проблеми с дихателните пътища, използва се като слабително средство, при болки в гърлото и главоболия. Също така споменава за антисептичните свойства на растението и ободряващото му действие.

<p>Гръцкият лекар и ботаник Педаний Диоскорид (ок. 40-90 г. сл. Хр.) е първият, който пише за употребата на лавандулата. Той описва направата на &quot;чай&quot;, който&nbsp; помага при проблеми с дихателните пътища, използва се като слабително средство, при болки в гърлото и главоболия. Също така споменава за антисептичните свойства на растението и ободряващото му действие.</p>

4. Растението може да се изгори в подходящ съд, за да предразположи към сън, а пепелта се разпръсква из дома, за да внесе мир и хармония и да пречисти пространството. Цветовете на лавандулата могат да се поставят и под възглавницата или се направят на чай за лечение на депресия и предизвикване на спокоен сън. Изсушена лавандула се окачва и пред дома, за да отблъсква злите духове.

5.Освен за облекчаване на депресивни състояния, можете да поставите лавандула под възглавницата, за да проявите своите женлания свързани с любовта или да се предпазите от кошмари. Смята се, че носенето на торбичка или амулет с лавандула задълбочава духовната ви връзка с Вселената.

Източник Edna.bg

Снимки iStock