Манолова пред ИТН: Работим отдавна и добре заеднo

Сподели

Днес се проведе среща между представители на „Има такъв народ“ и на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ в Народното събрание. Партия „Има такъв народ“ беше представена от Тошко Йорданов, Филип Станев и още двама народни представители, а „Изправи се.БГ! Ние идваме“ – от Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

„Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да имаме разминавания за основните цели. В крайна сметка това, което искахме на улицата, затова сме и тук. По-скоро сме тук да си стиковаме позициите”, заяви по време на срещата с „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Работим отдавна и добре заедно. Идваме буквално от улицата, кампанията ни беше на улицата и площадите. Наясно сме с очакванията на хората. Приветстваме намерението ви да поемете отговорност за излъчване на кабинет. Но очакваме от този кабинет веднага да се заеме с най-горещите проблеми”, отговори му Мая Манолова. И благодари за това, че депутатите на Трифонов са се съгласили с искането й преговорите да се водят в парламента.

„Затова и вие сте първа политическа сила, защото очакванията на хората са именно за промяна, а не за възпроизвеждане на статуквото. Затова и очакването е наистина кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила, да получи подкрепа на първо място от Демократична България и от нас. В него по никакъв начин да няма влияние на ДПС и на ГЕРБ. Ние сме срещу дългата ръка на ДПС, и срещу дългата ръка на ГЕРБ, които имат своите механизми за влияние. Затова ще сме категорични, тъй като хората просто не искат ГЕРБ и ДПС да продължат да участват в управлението, това е тяхното очакване”, посочи Манолова.

Тошко Йорданов заяви, че „никой от нас тук не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета”.

„Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, не е толкова страшно. Защото когато става дума за политики и за решения, които са в интерес на хората, искам да видя коя парламентарна група няма да ги подкрепи”, добави Манолова.

ИТН и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ с много общи теми

За нас е важно, че получихме пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоим, заяви Мая Манолова след края на срещата.

„Сигурна съм, че хората искат правителство, но не какво да е – то трябва да е почтено и без намек и сянка от влияние от олигархични кръгове, от ДПС и от ГЕРБ. Правителството трябва да се заеме с проблемите на хората – значи ние ще го направим“, допълни Манолова.

„Приоритетите ни са преизчисляване на пенсиите до 1 октомври, подкрепа за семействата с деца, както и пряка финансова подкрепа за малките и семейните фирми, както и самоосигуряващите се лица. Ще настояваме темата с ревизията и антикорупция да бъдат приоритетни“. Манолова призова за преразглеждане на цените на тока, парното и топлата вода. Трябва да бъдат направени и реформите в здравеопазването – да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества, допълни Манолова.

„Чакам да видя БСП как ще обяснят на избирателите си, че няма да подкрепят програма с увеличение на пенсиите, социални реформи, съдебна реформа, и много други техни приоритети. Няма как да го обяснят на своите избиратели“, завърши Манолова.

Припомняме, че най-голямата парламентарна партия ИТН започна вчера преговорите за сформиране на правителство. Те изпратиха покани за разговори до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ.

Първата им среща беше с „Демократична България“. Двете партии заявиха, че имат достатъчно общи политики и биха могли да работят заедно. Те определиха диалога си като конструктивен и съобщиха, че са сближили позициите си.

По-късно днес ИТН ще се срещнат и с БСП – в 14 часа, а в неделя с ДПС – от 11 часа. Всички разговори ще се водят в сградата на парламента. За още новини последвайте канала на
Източник debati.bg