Месецът на веганството e януари

Сподели

Eдномесечен празник на всички вегански неща и е създаден, за да насърчи не-веганите да изпробват начина на живот. Често наричани начин на живот, а не диета, веганите, които практикуват веганизъм, имат за цел да намалят страданията на животните, да помогнат на планетата и да подобрят глобалното здраве, като не ядат никакви животински продукти, като месо, млечни продукти или яйца, а също и като се въздържат от допринасяне за експлоатация на животни като производство на мед, създаване на кожени изделия и промишлено отглеждане на животни.

Въпреки че, за да бъдете веган, наистина трябва да пропуснете всички животински продукти, а не само тези в храната си, а фокусът да е  върху промяната в диетата на хората.

Какво ядат веганите?

Често срещано заблуждение е, че веганството включва просто ядене на салата и трева. Въпреки че диетата се съсредоточава върху растителни храни и за оптимално здраве все пак трябва да се опитате да ядете добра порция плодове и зеленчуци, сега има хиляди алтернативни вегански версии на животински продукти, включително сирене, месо, мляко и яйца, което означава, че веганите могат да продължат да ядат всичко, което обичат, като пица, бургери, мас и сирене и дори сладолед, без да ядат животински продукти.

Какви продукти избягват веганите?

Освен да избягват животински храни, веганите също се опитват да избягват да купуват или използват продукти, които съдържат животински съставки, материали, получени от животни, или продукти, тествани върху животни.

Това включва неща като вълна, получена от овце, коприна от копринени буби, кожа от крави и мед от пчели, но има хиляди животински съставки, които влизат в продукти като грим, крем за ръце, дрехи и перилен препарат, които не е задължително да знаете, че идва от животински произход.