Днес, 17 януари, е рожденият ден на Мишел Обама

Сподели
more
На 17 януари честваме рождения ден на Мишел Обама! Като първа дама Мишел Обама спечели сърцата ни с вдъхновяващи речи и прояви на доброта. Тя насърчи младите жени да вярват в своето бъдеще – обещавайки, че упоритата работа може да доведе до безкрайни възможности. „Когато те отидат ниско, ние отиваме високо.“ 
Мишел Лавон Робинсън е родена на 17 януари 1964 г. в Чикаго, Илинойс в семейството на Фрейзър Робинсън III и Мариан Шийлдс Робинсън. Въпреки че съветникът й от гимназията й казва да не поставя прицела си твърде високо по отношение на кандидатстване в колежи, двамата с по-големия й брат Крейг отиват в Принстънския университет, където Мишел е завършила социология и е завършила афроамерикански изследвания, завършвайки cum laude с бакалавърска степен през 1985 г. Мишел споменава, че за първи път в Принстън е била наясно със своята раса и икономическа класа и въпреки готовността на съучениците и учителите да се свържат с нея, тя просто се е чувствала като посетител в кампуса.
След това тя получава своята JD (Juris Doctor) степен от Харвардския юридически факултет през 1988 г. Неин ментор в Харвардския закон е Чарлз Оглетри, който казва, че е отговорила на въпросите, които я мъчат в Принстън, докато пристигне в Харвард: дали ще остане продукт на родителите си или ще запази самоличността, която е придобила в Принстън. Беше стигнала до заключението, че може да бъде както блестяща, така и чернокожа. Тя е третата първа дама с следдипломна степен, след двете си непосредствени предшественици Хилари Клинтън и Лора Буш. 
Мишел се срещна с Барак Обама, когато бяха сред малкото афроамериканци в тяхната адвокатска кантора: Sidley Austin LLP. Тя беше назначена да го наставлява, докато той беше летен съдружник, и въпреки че тя не се заинтересува веднага от него, той продължи да я впечатлява и ухажва през краткото време, прекарано един с друг.