Мушмула

Сподели

Мушмулата (Mespilus) е овощно дърво от семейство розоцветни. Нейното култивиране е още 1000 години пр.н.е. Древните траки, които са обитавали земите на днешна България са я отглеждали.

В диво състояние се среща на Балканския полуостров (в България из Странджа и Сакар) и бившия Съветски съюз (Кавказ, Крим), САЩ. Япония, Испания, Южна Франция и Италия.

Културният вид мушмула се нарича germanica, която може да постигне височина до 6 метра. Листата на мушмулата са продълговати и овални, цветовете и са единични, големи и бели, а плодът е с костилка, която е твърда и тръпчива.

В България се отглежда, но не е от особено стопанско значение, нейните плодовете са полезни, макар че са подценени, качествата им са възхитителни и имат чудесен вкус.

Мушмулата съдържа витамини – А, B,C, минерали – калций, калии, магнезий, желязо, натрий, форфор и други. Богата е на фибри, пектинн, скарбяла и огранични киселии (лимомена, винена и ябълчена). Хранителните стойности в 100 г. мушмули са 47 ккал; 0,2 мазнини; 12 г. въглехидрати; 1,6 г. фибри; 0,4 г. белтъчини.

Снимка gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *