Най-големи и внушителни религиозни храмове в света

Сподели

В името на вярата си човечеството е сторило много. Доказват го и най-внушителните и прекрасни религиозни храмове в света, за които ще ви разкажем малко повече в следващите редове:

Ангкор Ват, Камбоджа

Храмът е най-голямата религиозна сграда в света. Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II в началото на XII век, като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Той посвещава храма на бог Вишну. Описват го като по-величествен от наследството в Гърция или Рим, останал в днешна Камбоджа, за да напомня за варварството, което е извършено спрямо него.

v
Снимка: Thinkstock

Храм Карнак, Египет

Този храм е сред най-атрактивните и мистериозни места в света. Там се намира най-големият музей под открито небе, където са събирани храмове и светилища, посветени на древноегипетски божества.  За древните египтяни Карнак е бил най-свещеното място на Земята.

v
Снимка: Thinkstock

Боробудур, Индонезия

Това е най-големият будистки храм в света. Той е изоставен между XII и XIV век – заради разпространяването на исляма или заради мощно вулканично изригване според различни предположения. Храмът е отново преоткрит в началото на XIX век под слоеве вулканична пепел и буйна растителност. На различните нива на храма има общо 504 фигури на Буда и 2672 каменни релефа с религиозни сюжети, които разказват много на посветения в будизма посетител.

v
Снимка: Thinkstock

Акшардам, Индия

Огромните му размери са причина да бъде включен в Книгата на Гинес за най-големия хиндуистки храм на планетата. Той изразява хилядолетия от индуски традиции и култура. Архитектът построил този храм е използвал древни техники от миналото за дизайна на бледо червените пясъчни камъни, на които има издълбани 20 000 божества, светци и митични създания.

v
Снимка: Thinkstock

Свети Сава, Сърбия

Посветена на сръбския княз и светец Сава, тази църква е най-голямата православна църква в света. Мястото на църквата се смята за свещено, тъй като там са били изгорени останките на светеца от османците през 1595 г.

v
Снимка: Thinkstock

Източник Edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *