Днес, 17 декември, е денят на Кленовите Сиропи

Сподели

Днес 17 декември е Националния ден на кленовия сироп. Този ден е добре да си направите различни палачинки, френски тост или бисквити, покрити с масло и вкусен кленов сироп.

Обикновено от ксилемовия сок на захарен клен, червен клен или черен клен се прави кленовият сироп, въпреки че не се ограничава до тези видове клен.

Тези дървета, в студен климат, съхраняват нишесте в стволовете си и в корените си. През пролетта нишестето след това се превръща в захар, която се издига в сока. След това кленовите дървета се подслушват чрез пробивни дупки в стволовете им и се отделя освободеният сок. След като сокът се събере, той се обработва чрез нагряване, за да се изпари голяма част от водата, оставяйки концентрирания сироп.

Кленовият сироп за първи път е събран, обработен и използван от коренното население на Северна Америка. След това практиката беше възприета от европейските заселници, които постепенно усъвършенстваха производствените методи. През 70-те години бяха направени допълнителни усъвършенствания в преработката на сироп с технологични подобрения.

  • Фермата за производство на кленов сироп се нарича захарен храст или захарно дърво.
  • Сокът се вари в захарна къща, която е известна още като захарна барака, захарна шатра или кабан на сукре.

До 30-те години на миналия век Съединените щати водеха в производството на кленов сироп, сега Канада е най-големият производител на кленов сироп в света.