Днес, 29 декември, е Националния ден на лютия червен пипер

Сподели

Националният ден на лютия червен пипер се отбелязва с ястие, което е получило името „супата, спечелила войната“. Супата е пикантно гъсто американско ястие, което може да се опита в южните райони на САЩ. Този ден е ежегодно на 29 декември.

Истинският произход на супите започва на 29 декември 1777 г. по време на Революционната война, Континенталната армия преживява изключително тежка зима по време на битката при Valley Forge. Войниците не разполагали  с храна, защото фермерите в района са отишли ​​и са продали всичките си запаси на британската армия за пари, а не за слабата валута, която континенталните войници можеха да им предложат за посевите си. Кристофър Лудвик, генерал-пекар на континенталната армия, събра каквато и храна да събере, за да нахрани студените и немощни войници.

Джордж Вашингтон помолил готвача на армията да приготви ястие, което да ги стопли. Главният готвач събира малко пипер, малки парченца месо, шкембе и други съставки. Той го нарече Pepper Pot Soup, известен също като Philadelphia Pepper Pot Soup.

Войниците, когато получили ястието го нарекоха „супата, която ще спечели войната“.