Днес, 28 декември, е денят на Националният ден на късометражните филми

Сподели

На 28 декември е денят на Националният ден на късометражните филми се отбелязва  в деня, в който се ражда филмовата индустрия, когато братята Люмиер за първи път прожектираха програма от късометражни филми пред публиката.

През 1895 г. в Grand Café в Париж двама братя предизвикаха световната любов към киното. Огюст и Луи Лумиер оживяват това очарование първо в платена аудитория от 33 клиенти. Този ден пионерите на филма представиха 10 късометражни филма, всеки с дължина около 50 секунди. За учудване на всички присъстващи братята заснемаха ежедневни събития на филм и ги възпроизвеждаха като движещи се картини. Опитът от „гледането на филми“ оживя този ден. И всичко започна с първите 10 късометражни филма.

Днес късометражните филми се предлагат в много жанрове, дължини и стилове. Те ни забавляват с анимация, фентъзи, комедия и драма. Те също така ни информират и ни обучават чрез документални теми, които дават разкриващи прозрения в реални истории, които може би никога не сме познавали досега.