1 януари – НОВАТА ГОДИНА

Сподели

Знаеш ли, че почти целият свят разпознава Нова година като 1 януари. Това е и един от най-честваните празници през годината.

Празненствата  започнат от южната част на Тихия океан със Самоа, която празнува Нова година преди останалия свят. Последният полунощен удар ще се случи в средата на Тихия океан близо до остров Бейкър, който е на половината път между Хавай и Австралия.

Традиции по целия свят:

  • Целунете в полунощ единствения човек, когото се надявате да продължите да целувате през останалата част от годината.
  • Вдигането на шум, под формата на фойерверки, биене на камбани, клаксони, взривни работи или изстрели от пистолети е традиционно по целия свят.
  • В Холандия правят наздравица за новата година с подправено вино.

Новата година се празнува от хилядолетия. Най-ранните сведения за честванията на Нова година са възникнали във вавилонското време. Въпреки това, 1 януари не винаги е бил определен за такъв ден.

Например, първото новолуние след пролетното равноденствие започна новата година. Тези тържества са се случили в Мартиус (март), първият месец в ранния римски календар, който е имал само десет месеца.

По-късно цар Помпилий добавя месеците Януари (наречен на Янус, езическият бог на портите, вратите или началото) и Февруари, като пренася календара на 12 месеца. Именно Юлий Цезар е създал юлианския календар, който най-много прилича на григорианския календар, който по-голямата част от света следва днес.

Празнувайки първия ден от годината в подходящо наречения месец януари, римляни принасяха жертви на Янус, дарявайки подаръци и общо веселие. С двете си лица бог Янус успява да гледа към миналото и напред към бъдещето.

Снимка Pixabay