НОВА ГОДИНА БЕЗ ЗАРЯ БИ БИЛО ХУБАВО НАЛИ?

Сподели

Добра храна и напитки, забавления, хиляди цветове и ефекти, ранени, стресирани и мъртви животни – това е равносметката за новогодишните празници. Хората, с малко изключения, не се интересуват. Те искат да се забавляват. Колкото по-силни са шумът, взривовете и светкавиците, толкова по-забавно. Това, че са за сметка на дивите, селскостопанските и домашните животни (и не само) остава на заден план.

“Зарята и фойерверките са си част от Нова година. Това е традиция. На кучетата могат да им дават хапчета, това не е моя грижа.” Така често казват в защита на това жестоко удоволствие. Но дали аргументите на застъпниците на фойерверките могат да оправдаят травмите, стреса и ненужно разлятата кръв? Домашните животни са само част от онези, които страдат от фойерверките. Има и добитък, и дива природа. Никой не е оставен на спокойствие.

Последиците от използването на фойерверки върху хората и тяхната околна среда се премълчават. Експлозиите от фойерверки отделят много тежки метали, перхлорати и отровни газове в околността. Концентрацията им често не е ниска, но кой би отишъл да ги измери на “фестивали”?

20 причини да кажете НЕ на фойерверките и пиратките

1) Животните имат много по-чувствителен слух от хората – фойерверките са много по-силни за тях и значително надвишават прага на болката. Шумът от зарята уврежда слуха на животните, понякога трайно.

2) Взривовете на фойерверки в близост до животни причиняват изгаряния и други тежки наранявания.

3) Ужасените животни често бягат или напускат своите територии и приюти. Ужасени птици често се удрят в сгради, проводници и др.

4) Кучета, в паника, често излизат на пътя пред движещи се коли.

5) Котките и кучетата често объркват пиротехниката за играчка – последствията често са трагични (ампутации на челюсти или по-лошо).

6) Птиците напускат гнездата си и често не могат да се върнат към тях. След зарята на Нова година се появява все по-голям брой осиротени диви животни.

7) Водни птици и риби могат да бъдат отровени с остатъци от пиротехника в езера и др. водни басейни.

8) Рибите, от страх, бягат от заслоните си. Често ги изяждат хищници.

9) При кокошки-носачки се наблюдава по-малък брой снесени яйца, много от които са и с дефекти, след като са гърмяли фойерверки.

10) Силните звуци карат птиците да прекъснат времето си за хранене, което може да доведе до хипотермия и смърт през зимата.

11) Фойерверките могат да предизвикат пожари при сухо време.

12) Фойерверките съдържат редица опасни субстанции, които се отделят в околната среда при експлозията.

13) Фойерверките разрушават озоновия слой.

14) Фойерверките създават замърсяване със светлина, шум, отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас.

15) Използването на фойерверки в по-големи мащаби (силни и много на брой) може да замърси дори по-големи площи и влияе на качеството на въздуха в даденото място.

16) Освен преките наранявания, причинени от невнимателно боравене с пиротехнически средства, се генерират голям брой опасни изпарения, които под формата на димен облак се изпускат в околната среда. Например тежките и др. метали (като K, Ba, Mg, Sr, Cu, Pb, Sn, Al, Bi, Ga), чиито съединения се използват във фойерверките като окислители, стабилизатори, оцветители на пламъка и за други специални ефекти. Тези метали се отделят особено под формата на малки частици, които след това лесно влизат в дихателните пътища, където могат да имат много лошо въздействие върху здравето както на хората, така и на животните. За астматици, например, стоенето в близост до изгорели фойерверки може да предизвика пристъпи.

17) Други замърсители, възникващи при изгарянето на фойерверки, включват серен диоксид, азотен диоксид, въглероден диоксид, въглероден оксид и суспендирани частици. Освен това по време на горене може да се освободи подземен озон, който е отровен за човешкия организъм.

18) Перхлоратите, които са честа част от фойерверките, могат да замърсят водата и да попречат на производството на специфични хормони и да доведат до заболяване на щитовидната жлеза.

19) Светлините от заря могат да предизвикат припадък при хора (и животни) с епилепсия.

20) Повечето фойерверки се произвеждат в развиващите се страни, където не са спазени стандартите за безопасност. Има наранявания, отравяния, експлозии и течове на отровни вещества в околната среда. В тези страни често се използва и детски труд…

Нова година #беззаря

Нека всеки от нас отпразнува тази Нова година #беззаря – включете се в събитието Нова година без фойерверки и пиратки! 

Източник и снимка https://caai.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.