Знаеш ли, че има Оранжево вино?

Сподели

Оранжево вино (на английски: Orange wine) е вино, получено от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи.

Иметo Оранжево вино дава Дейвид Харви, английски търговец на вино, който през 2004г. работи в Италия именно с такова вино. Английската преса очевидно много харесва това определение и започва да го използва.

Ципите съдържат цветен пигмент, феноли и танини, които често се считат за нежелателни за белите вина, докато за червените, контакта с ципите е важна част от винопроизводството, която дава на червените вина цвят, аромат и консистенция. Оранжевите вина са получили името си от по-тъмния и наситен в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък, който може да варира до тъмнокехлибарен или цвят „сьомга“.

Получаването на оранжево вино става по технология обратна на тази за производство на розови вина. Производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия, като през последните десетилетия оранжеви вина се правят и в Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния. Най-подходящ за получаване на оранжеви вина е сортът Пино гри.

Но какво е Оранжево вино? Оранжевото вино се прави от бяло грозде, което ферментира с ципите като при червените вина. Оранжевите вина не са нова модна тенденция от света на виното и не са оцветени в оранжев цвят, те са като динозаврите, но за разлика от тях не са изчезнали, а еволюирали в това, което днес наричаме бяло вино. Този продължителен контакт на сока с твърдите части допринася за промяната на цвета. Жълт, кехлибарен, оранжев или розов, в зависимост от използвания сорт грозде, зрялостта, времето на мацерация, методите на екстракция, съдът, който е използван. Вината ферментират и отлежават в съдове със странни имена, като Амфора, Квеври, Долия, Тиняхас, направени от глина, заровени в земята или не те поддържат ниска температура и коничната им форма помага за естестената циркулация на сока и кашата.

Защо този стил вино отново е актуален и днес? Отговорът е в комплекс от фактори и все пак голяма част от отговора се крие във вкуса. Освен концентрация на плод, от ципите виното взема щедра доза танини, плътно тяло от „настойването върху утайките“ и комплексност от продължителното отлежаване, но може би най-вече усещане за връзка с природата в пълната му сила. Това кара Йоско Гравнер от Фриули да направи завои на върха на своята слава като производител на чисти, свежи, ферментирали в неръждаема стомана бели вина, защото „ това доведе до загуба на идентичност“*.

Страна като Грузия, никога не е преставала да прави този тип вина в заровени  глинени съдове Qvevri  в земята, те оставят бялото грозде с ципите да извърви своя естествен път до вино с оранжев цвят. Доказано е, че преди 8000г. на територията са правили вино именно в Квеври, където са намерени останки от гроздови семки.

Днес производители на оранжево вино има в почти всяка една страна. В България няколко производители имат в асортимента си оранжево вино, което вълнува!

Използван материал apollowine.com