Орфеевото цвете – красотата на Родопите

Сподели

Орфеевото цвете е чудодейно цвете, което дарява със здраве. Наричано е още безсмъртие или Орфеево цвете. Красивото цвете не може да бъде намерено никъде другаде в света.

Това растение съществува отпреди 2 млн години, преживяло ледниковия период. Орфеевото цвете изпада в анабиоза това е състояние на мнима смърт. Учени са установили, че продължителността на безжизненото му състояние може да бъде от порядъка на 31 месеца. Ако части от растението се изсушат за повече от 3 години и след това се овлажнят и засадят от тях ще поникне ново растение.

[quads id=10]

Траките познавали чудедейните свойства на родопското цвете още 4000-5000 г. пр. Хр., затова били здрави и дълголетни. В онези времена изгаряли цветето и дишали аромата му.

Римският император Антонин Пай (138-161 г.) изсякъл монети с изображение на Родопа планина като красива жена и в ръцете си държаща Орфеевото цвете.

Японски астробиолог Такаши Ямагучи твърди, че това цвете е „представител на флората с извънземен произход”.

Цветето е открито най-напред в Родопите през 1835 г. и е достъпно на науката, когато Имре Фривалдски го описва и съобщава неговото място „Румелия, планина Родопи”. Година по-късно това красиво цвете е открито и в Стара планина.

[quads id=10]

Растението се среща по варовиковите скали в района на град Ардино, по поречието на река Арда, в местността „Шейтанкюприя”, около Ягодинската пещера .

Цветето притежава лечебни свойства да изчиства черния дроб, стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове, действа тонизиращо и подмладяващо.

Чай от билката може да се пие веднъж на 5 години, защото е много силен.

Снимка gradina.zamakabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *