Орхидеята – екзотична красота

Сподели

Орхидеята (Orchidaceae) е семейство покритосеменни растения, член на голямо семейство с около 25 000 вида с описани 800 рода разпостранени в цял свят.

Името и е съставено от гръцката дума orchi, означаваща тестис, заради формата на луковиците на рода Orchis. Думата за първи път е използвана от бащата на ботаниката древногръцки учен Теофраст.

Орхидеите най-много се срещат в тропическите региони в Азия, Южна и Централна Америка.

В България разпространени естествено са 26 рода с около 60 вида. От тях 24 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Как успешно да отглеждаме орхидея

– Орхидеята се полива веднъж на 7-10 дни, а през лятото по често 3-4 дни. Водата с която се полива растението трябва да е със стайна температура. Саксията се пълне до половината с вода.

– Полива се само сутрин, защото вечер температурата може да падне и водата да бъде студена, което да разболее растението. Излишната вода се събира до вечерта в чинийката на растението и тя трябва да се изхвърли.

– Препоръчително е орхидеята да е в прозрачна саксия – фотосинтезират корените на растението, трябва да им бъде осигурена светлина за да имат нормален разтеж и развитие. Когато орхидеята е поставена в непрозрачна саксия бързо изсъхва.

– Светлината трябва да бъде разсеяна – саксията трябва да бъде на северен прозорец или на известно разстояние от прозореца, не трябва да е изложена на пряка слънчева светлина.

– Орхидеите се продават с борова кора в саксиите – на дъното и между корените се слагат големи парчета, за да може да се крепи растението, а останалата част е с малки парчета, които са натрушени.

– Листата на оргидеята не се поливат с вода, ако има натрупана влага по тях трябва да се избържат, за да не доведе до гниене.

– През лятото може да се тори седмично два пъти, а през останалото време веднъж на 7-10 дни. През зимата, когато са в покой не се тори.

– Ако растението е наранено или счупено на дадено място е добре да бъде покрито нарането място с канела на прах, за да не загние.

Снимки pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *