От 1 септември ЕС забранява халогенните крушки

Сподели

След като близо 60 години халогенни крушки осветяваха домовете на хората и улиците, Европейският съюз взе решение да забрани тяхното използване от 1 септември тази година, съобщава Euractiv.

Останалите запаси от този тип осветителни тела вероятно ще бъдат продадени, а линейните лампи, капсулите и нисковолтовите тела ще бъдат изхвърлени.

Преминаването към светодиодни крушки е процес, който протича в глобален мащаб. Неговата цел е ограничаването на вредните емисии и свиването на сметките за електричество, смятат експерти.

Светодиодите консумират пет пъти по-малко енергия от халогенните крушки. Поетапното спиране на вторите ще предотврати отделянето на повече от 15 млн. тона въглеродни емисии годишно, което би се равнявало на потреблението на електроенергия в Португалия за една година.

Производителят на осветителни тела Phillips изчислява, че преходът би спестил на потребителите до 124 евро годишен разход, тъй като светодиодите имат по-продължителен живот и изразходват по-малко енергия от халогенните осветителни тела.

Има и противници на идеята, които смятат, че опитът на Европейския съюз да забрани този тип крушки е погрешен и ще повлияе негативно върху финансовото състояние на потребителите.

Много анализатори смятат, че халогенната крушка може да се закупи на много по-ниска цена от светодиодите, но разходите за електроенергия впоследствие ще компенсират тази разлика.

[quads id=10]

Средната продължителност на живота на една конвенционална крушка е изчислена на две години, докато жизненият цикъл при светодиодите е между 15 и 20 години.

Един средностатистически дом във Великобритания разполага с около 10 халогенни крушки, като всяко осветително тяло се използва средно по 3 часа на ден.

Именно на сградите се пада 40% от енергийното потребление, като осветлението заема 15-процентна част от него. Отделянето на вредни емисии в този случай е много по-голямо в сравнение с авиацията и корабоплаването взети заедно, алармират анализатори.

Снимка: Ройтерс

Източник investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *