Овесът не съдържа ли глутен?

Сподели

Овесът често е възхваляван като един от най-здравословните варианти за закуска, но много хора също са объркани как се прави овесът и какво гo прави различен от другите зърнени култури, включително пшеницата.

По-долу ще се разгледа  различните видове овес и дали не съдържат глутен, плюс плюсове и минуси при включването им във хранителния режим.

Какво представляват овесът?

Овесът – който произлиза от растението с научното наименование  Avena sativa – е вид обичайно пълнозърнесто житно зърно, отглеждано за семената.

Може би е имало момент в който сте мислили да се откажете от глутена  –  и следователно от храни като хляб, тестени изделия, повечето зърнени храни и т.н. – за щастие не е нужно да забранявате и всички овесени ядки.

Овес срещу пшеница

Зърната от пшеница , ечемик и ръж са трите групи пълнозърнести храни, които естествено съдържат протеина глутен.

Вместо да съдържа глутен, овесът всъщност има протеин, наречен авенини.

Въпреки че овесът се счита за непреработено пълнозърнесто и има определени ползи за здравето, които пшеницата обикновено няма, все пак се препоръчва да се консумират дори пълнозърнести храни в умерени количества. Въпреки че осигуряват важни хранителни вещества и могат да се намерят в безглутенови храни, зърнените храни все още имат потенциал да причинят храносмилателни проблеми и да допринесат за увеличаване на теглото и дисбаланси на кръвната захар, когато се ядат в големи количества.

Овесът не съдържа ли глутен? ( Как да бъдем сигурни)

Според Центъра за болести по целиакия в Университета в Чикаго, да – овесът  е  технически  безглутенови зърна, тъй като не е вид зърно от пшеница, ечемик или ръж.

Как да разберете дали овесът не съдържа глутен?

Ако някой с известна алергия към глутен или чувствителност иска да купува и яде овес без глутен, той / тя трябва да внимава да се снабдява от доставчик, който гарантира, че не е имало кръстосано замърсяване с пшеница, ръж или  ечемик . Тези видове овесени ядки без глутен са етикетирани „сертифицирани без глутен“.

Имайте предвид, че етикетирането на органични продукти не ви казва нищо за съдържанието на глутен. Бъдете сигурни, че дори ако купувате биологичен овес, проверявате дали той също е сертифициран без глутен.