Паола Минекова: как света се преплита в таланта и творчеството й

Сподели

В тази статия ще се запознаете с Паола Минекова живееща в Лондон.

Тя е талантлива художничка изградила своето име като бранд в света на изкуството.

Неин баща и наставник е известният скулптор Иван Минеков.

Сподели коя е Паола Минекова?

– Художничка, майка, съпруга, жена. Изкуството ми е свързано с енергията и емоциите. Стремя се да уловя същността на обекта и тематиката си, и да предам на зрителя чувството, което изпитвам, когато творя.

Кога и как ти откри страстта си към творчеството?

Винаги съм била привлечена от изкуството, още от много ранна възраст. Родителите ми са художници и съм израснала с тяхното творчество. От дете обичах да експериментирам с различни медии и техники и все още го правя. Непрекъснато изследвам нови начини да създавам и да предавам идеите и емоциите си чрез картини, музайки и стенописи. За мен не е възможно да не творя. Изкуството ми дава свобода, спокойствие, вид медитация… Чрез рисуването осмислям света и разрешавам много от проблемите си.

Paola Minekov – Artist – at her Garden Studio in Herne Hill, South London.

 

*Снимкa: Личен Архив

Какво е вдъхновението ти да твориш?

Очарована съм от енергията и чувствата, които могат да бъдат предадени чрез изкуството. Творбите ми често са вдъхновени от архитектурата, музиката, литературата и психологията. Стремя се да създавам произведения на изкуството, които са едновременно визуално зашеметяващи и предават дълбоко послание.

Има няколко основни неща, които винаги ме вдъхновяват – енергия, движение, емоции, пътувания. Имам серия танцьори, които ме вдъхновяват с физиката, елегантността и издръжливостта си и по-точно контраста между това какви невероятни неща могат да правят с телата си спрямо това колко деликатни и крехки изглеждат.

*Картинa: Личен Архив

Друга моя серия картини се казва Undercurrents (букв. Превод – подводни течения), те са моите визуални разсъждения на теми като човешките взаимоотношение, емоции, чувства…

*Картинa: Личен Архив

Една от най-популярните серии картини, които имам, са моите градски пейзажи. Те са моята интерпретация на градовете, в които съм живяла или посетила.

*Картинa: Личен Архив

Най-запомнящият проект върху който си работила до момента? 

– През 2013 имах възможността да участвам в Парада на слоновете и това беше абсолютен взрив!

За тези от вас, които не знаят, Парадът на слоновете е поредица от публични изложби с рисувани слонове, които събират средства за благотворителност и опазване на азиатските слонове. Участвал съм и в други подобни проекти, но няма нищо по-сладко от бебе слонче, и като казвам бебе,трябва да отбележа, че всяка от скулпторите е с размера на живо слонче. Слончетата са нарисувани от художници, както и от някои известни личности, и това е наистина страхотна кауза.

Снимки: Личен Архив

Имах късмета да ме помолят да нарисувам Туиги, слончето на спонсорите на събитието. Тя е абсолютно очарователна и беше удоволствия да я рисувам. Също така ме помолиха да нарисувам няколко малки модела, както и да направя няколко семинара с деца за рисуване на слонове, което беше много забавно.

Паола би ли споделила в момента какво твориш?

Понастоящем съм в процес на разработване на няколко колекции дигитално изкуство, една от които е нова серия дигитални портрети по снимки. Хората харесват новаторския  подход, който прилагам към дигиталното изкуство, а и аз винаги се стремя да разширявам границите и да създавам нещо ново и свежо. 

В света на постоянно променящите се технологии е хубаво да се види, че някои неща никога не излизат от мода. Портретите са идеален пример за това – те улавят един момент във времето и го запазват завинаги. А сега, с дигиталните портрети, можем да добавим към тях свой собствен уникален привкус, което ги прави още по-специални.

Следиш ли новите тенденции в изкуството и кои са те?

Разбира се. Дигиталното изкуство преживява своя момент и това се дължи на възхода на NFT. Ако не сте запознати с NFTs, те са цифрови активи, които могат да се купуват, продават или търгуват като традиционните активи, но са уникални с това, че не са взаимозаменяеми. Това ги прави идеални за колекционерски предмети, произведения на изкуството и други уникални по рода си предмети. Това отвори цял нов свят от възможности за художниците, които вече могат да създават и продават своите произведения, без да се налага да минават през традиционните канали. И тъй като НФТ са все още сравнително нови, около тях има както много вълнения така и спекулации. Това доведе до бум на пазара на дигитално изкуство, като цените на някои произведения достигнаха милиони долари. Ще бъдат ли те следващото голямо нещо в света на изкуството? Само времето ще покаже, но експерти в индустрията предсказват, че това е много повече от временен тренд. С навлизането в света на дигиталното изкуство на аукционни къщи като Кристи и установени галерии, нещата наистина вървят в тази посока много бързо.

Какво следва от тук занапред от теб в социалните мрежи като инструмент (Youtube, Facebook )?

Като  художник използвам социалните медии, за да споделям работата си и да се свързвам с хора от всеки край на вселената. Публикувам картини, разкази, историите зад картините ми, правя видеоклипове на живо и анимации – всичко това за моя творчески процес.

Последвайте Паола тук: 

https://www.facebook.com/PaolaMinekovArt

https://www.instagram.com/paolaminekov/

https://www.youtube.com/c/PaolaMinekovArt