Пащърнак за вкусна есен

Сподели

Пащърнакът е зеленчук, близък родственик на моркова. Освен, че са от едно семейство, зеленчуците си приличат по форма, но се различават по цвят и вкус. Пащърнакът е с по-светъл, кремав цвят, а на вкус е по-сладък и маслен. На пазара може да го намерите целогодишно, но се смята, че този, който се появява към края на есента и през зимата, е по-качествен.

Има сведения, че пащърнакът е бил познат още в Древен Рим и е имал висока цена. Използвал се предимно като съставка за сладкиши, заради сладникавия си вкус. По-късно обаче зеленчукът е изместен от картофа. Днес пащърнак се отглежда на територията на цяла Европа. На почит е във Великобритания и в скандинавските страни.

Добави описание

Пащърнакът в кухнята

Пащърнакът в кухнята трябва да е обелен. Някои първо го варят или приготвят на пара и едва след това изстъргват „кожата“, докато други го белят суров. Веднъж след като е обелен, е желателно да действате бързо, тъй като пащърнакът започва да покафенява.

Може да хапвате зеленчука както суров, прибавен към различни салати, така и задушен, варен, приготвен на пара или на фурна. Най-често се използва като гарнитура към месни ястия, но понякога му се поверява и „главната роля“ в ястието. Обикновено е включен към рецепти за супи, яхнии, пюрета, гювечи. Някои пък обичат да го пържат като чипс. Понякога се поднася с глазура от мед или карамел. Подобно на картофите се слага към края на приготвянето, за да не стане на каша.

Като близнак на моркова, пащърнакът може да го замести в някои рецепти, но не пречи да използвате и двата зеленчука в едно ястие. Зеленчукът се съчетава със свинско, пилешко, говеждо месо. Комбинира се с леща в рецепти за супи, с морков и сирена за гарнитури. Пасва си със зеленчуци като домати, зеле, картофи, лук, спанак, цвекло, чушки, а от плодовете – с круши, ябълки и портокали. Пащърнакът се съчетава с подправки като копър, магданоз, мащерка, босилек, естрагон, къри, а също с канела, джинджифил, индийско орехче.

Добави описание

Купуване и съхранение на пащърнака

Когато купувате пащърнак, гледайте той да не е много едър, тъй като може да съдържа горчиво ядро, което задължително трябва да се отдели. Не трябва да е мек, с петна или наранявания по повърхността.

Както се съхраняват моркови, така и пащърнак. В хладилника суров издържа до десет дни, ако не е мит и е в торбичка, а готвен – до три дни. Може да го замразите във фризера, като преди това го бланширате за 3-4мин.

Важно за пащърнака
Филизите и листата на пащърнака се пипат само с ръкавици, тъй като съдържат вещество, което изгаря кожата. При допир мястото се зачервява, човек може да усети изтръпване или парене. В такива случаи се препоръчва да измиете кожата със студена вода и да я оставите да изсъхне на слънце.
Добави описание

Източник Розали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *