Пиеш ли боза? Знаеш ли какво пиеш?

Сподели

Бозата е слабо ферментирало или неферментирало питие, приготвено от изваряване на каша от зърнени храни, разрежда се с вода, захар и глюкоза,  захарин,аспартам или други изкуствени подсладители и подобрители.

В България се произвежда като се смесват  пшеница или ръж 50:50 и какаолово масло, смесено с добавка с какао на прах.

При производството си бозата е неферментирала и трябва да съдържа минимум 10% захар, а какаоловата – 14,5%.

Всеки е опитвал боза, още като дете. Бозата с баничка за закуска е класическа за българите.

От 2014 година в бозата няма нищи естествено и си е опасна за здравето.

Ако обичате бозата, полезно е за Вас да обърнете бутилката и да прочетете съдържанието. В бозата се съдържат пет Е-та, от които само едно е полезно за здравето.

Е950 – Ацесулфам-К

Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest)включва изкуствените подсладители: Аспартам, захарин и Ацесулфам-К към списъка си с 10-те най-опасни добавки. Те причнияват тумори при опити с животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е951 – Аспартам
Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Много хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е952 – Цикламова киселина
Забранен в САЩ и Великобритания, калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестиси при плъхове и ембриони при мишки.

Е954 – Захарин
Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от Толуен, който е известен карциноген. Толуенът се съдържа в каменовъгления катран и в продукти, получени при термична обработка на нефт и нефтопродукти (пиролиза).
През 1977г е забранен в САЩ, след което употребата му е възстановена при задължително изписване в/у етикета на следния текст:
Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве! Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опити с животни.

Е211 – Натриев бензоат
Консервант за подобряване на вкуса на храни с ниско качество. В големи количества, над 25 mg. на 250 ml., се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като Actifed, Phenergan, Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.

Снимка Thinkstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *