Плодове и зеленчуци – лечители през есента

Сподели
more

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни.

И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен, съветват от dariknews.bg.

През предстоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме.

Цвекло – То е целогодишно, но е най-добро е все пак през есента. Цвеклото е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.

<p><strong>Цвекло</strong> - Ð¢Ð¾ е целогодишно, но е най-добро е все пак през есента. Цвеклото е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.</p>
Снимка Istock

Зеле – То е богато на фибри и съдържа доста вода. Зелето, включително миниатюрният му вариант, известен като брюкселско зеле, съдържа витамин А и С и има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка, например, унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.

Ябълки – Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.

Червени боровинки – Те са най-добри между октомври и ноември. Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.

<p><strong>Червени боровинки</strong> - Те са най-добри между октомври и ноември. Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.</p>
Снимка Istock

Чесън – Това е природното лекарство. Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.

Източник Edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *