Поставят паметна плоча за Дърво на мира в Созопол

Сподели

Инициативата е част от Пробега на мира –международна щафета, посветена на хармонията и единството между хората

Поставят паметна плоча за Дърво на мира, посадено лично от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Това е част от инициативата Пробег на мира – международна щафета, посветена на хармонията и единството между хората от цял свят. От ръка на ръка и от държава на държава чрез него се предава Факелът на мира, който от март до октомври тази година трябваше да обиколи цяла Европа.

С оглед настъпилата извънредна ситуация обаче, този път Пробегът продължава да се провежда виртуално. За щастие именно това позволява на все повече хора да се включат в него чрез различни активности, посветени на мира.

На специална церемония ще бъде връчена и наградата „Почетен факлоносец на мира“ на ученичката от 6. клас Теодора Филева, победител в конкурса за есе на тема „Победа, мир, обединение“.

Церемонията, на която са поканени всички граждани и гости на Созопол, ще се проведе от 13 ч. на 29 май в Морската градина на града.

Този приз традиционно се връчва на забележителни личности, които служат на света, като вдъхновяват хората от своето обкръжение, градове и цели нации чрез собствения си живот и дела. Малка част от чуждестранните лица, удостоени с наградата са: Херман ван Ромпой, Карл Люис, Архиепископ Дезмънд Туту, Мишел Жан, Тегла Лоруп. А сред българските личности това са: Йорданка Фъндъкова, Евгени Иванов, Теодоси Спасов, Йордан Йовчев и други.

От сдружение Пийс Рън България съобщават, че до момента нашата страна взема активно участие с подкрепата на българските общини и училища. Призоваван е да участва всеки, който желае да пробяга няколко километра с логото на Peace Run, да изпее песен, да изпрати своя рисунка или съчинение на тема „Мир“.

Получените творби и видео послания от ученици, спортни клубове и всеки, който е ентусиазиран да участва, се публикуват на официалния сайт на Peace Run, както и на българската интернет страница на Пробега www.peacerun.bg. На нея може да получите и повече информация за това как да станете част от виртуалното преминаване на Пробега на мира през Европа.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, който посвещава живота си на изграждането идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури, като привърженик на идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

От 1987 година „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run“ преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора, деца, бегачи и световни политически лидери са взели участие в международната щафета. За тези 33 години са изминати приблизително 500 000 км, което се равнява на повече от 14 обиколки около Земята.
Източник  и снимка Флагман.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *