Приготвяне на шоколад 🍫 от пресни какаови шушулки

Сподели
Чудили ли сте се как се прави шоколад🍫, но не този в магазинната мрежа с какво ли не в него, но понякога дори и без какао в него?
Preslav Penev проверя как може човек да си направи истински шоколад🍫🤌👨‍🍳.
За това днес споделямe с вас рецепта на Preslav Penev   и пътя на какаовите ядки от сурова субстанция, през изпичането им, смилането им, съхранението им и направата на истински шоколад.
Продукти:
500 гр какаови ядки
За 1 шоколад – около 120 гр: 100 гр печени какаови ядки 30 гр захар или подсладител по ваш вкус
*Захарта може да бъде заменене и с подсладител.
За хората, които обичат по млечен вкус на шоколада, могат да добавят мляко спрямо техният вкус.

Начин на приготвяне на какаовите зърна:

1. Ако вземете какаова шушулка, какаовите зърна се изваждат и поставят в купа покрити с кърпа и така остават на стайна температура да ферментират за около 7 дена.
2. Изпичат се в тава в предварително загрята фурна без вентилатор на 150 градуса, за около 2 часа или докато хубаво покафенят ядките.
3. След изпинаето им, оставяте леко да изстинат и се обелват като се махат шлупините и с вади задължително дръжката, която е в тях. Много внимавайте за нея, ако не я махнете след това шоколада ще нагарча.
4. След това може да ги приберете в буркан с капачка и да ги оставите на хладно, проветриво място, без пряка слънчева светлина или в хладилник. Вие решавате.

5. Как да си направите шоколад?

снимка Preslav Penev

Смилате ядките в блендер или чопър и добавяте захар. Може да се замените захарта с подсладител. Също така може да добавите и мляко, ако не обичате тъмен, черен шоколад.
Бон апети.
снимка Preslav Penev
Рецептата ще намерите тук:

Бон апети 👨‍🍳 🍫
Приятно творене!