МАЛИНОВ глупак

Сподели

Пролетта настъпи и вече може да се насладим на малките червени плодове. Пролетта винаги ни кара да жадуваме за пресни плодове. 

От къде, по дяволите, идва името „глупак“. 

Повечето източници твърдят, че десертът е получил името си от френската дума fouler , което означава смачкване или пюриране. 

Повечето традиционни рецепти за глупаци се правят с три прости съставки: плодове, захар и тежка сметана за разбиване. Използвах четири съставки – избрах пудра захар, за да подсладя битата сметана, тъй като не исках да е зърнеста.

време за подготовка 30 МИНУТИ
време за готвене 5 МИНУТИ
допълнително време 2 ЧАСА
общо време 2 ЧАСА 35 МИНУТИ

Raspberry Fool – Перфектният летен десерт, приготвен с 4 прости съставки! Пюре от пресни малини, завихрено с домашна бита сметана и пресни малини!

ПРОДУКТИ

  •  2/3 чаша кристална захар
  •  3/4 чаша вода
  •  пресни малини, изплакнати и разделени
  •  3 чаши тежка сметана за разбиване
  •  2/3 чаша пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. В средна тенджера добавете водата и разбъркайте захарта, докато се разтвори. Сложете около 3 чаши малини и разбърквайте.  Оставете сместа да заври за около 5 минути. Отстранете от котлона и оставете да се охлади за 10 минути. Намачкайте сместа с вилица. Изсипете през сито в съд или купа. Изхвърлете семената. Покрийте сиропа и охладете за поне 1 час (или за една нощ).
  2. В голяма купа за смесване изсипете тежката сметана за разбиване и пудрата захар. Разбийте с ръчен миксер или миксер до получаване на мека и пухкава бита сметана. Използвайте нож, за да завъртите около половината от пюрето, като внимавате да не разбъркате прекалено (не е необходимо да се включва напълно!). Съберете десертни чаши или чинии. Наредете около 1/3 чаша от разбитата сметана, след това една-две чаена лъжичка от пюрето с пресни плодове. Повторете с още един слой бита сметана, горски плодове и пюре.
  3. Охладете чашите в хладилник за един час преди сервиране. Покрийте и съхранявайте остатъците в хладилник до два дни.

снимка и рецепта eat-drink-love.com