Ричард Гиър е роден на 31 август 1949 г. във Филаделфия, САЩ

Сподели

Ричард Гиър е роден на 31 август 1949 г. във Филаделфия, САЩ

Ричард Гиър е американски актьор, носител на Златен глобус, номиниран за Оскар и много други призове.

Той участва в множество романтични и драматични филми и става известен още през 80-те години.

Ричард Гиър е роден на 31 януари 1949 г.Първата му голяма роля е в рок-мюзикъла „Grease“ (1973), поставен в Лондон. През следващите години участва в редица пиеси, сред които е и „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир. Гиър дебютира в киното през 1970 с епизодични роли.

Ричард Гиър изиграва сполучливите си превъплъщения в трилъра на Майк Фигис „Вътрешни афери“ (1990) и в романтичната мелодрама „Хубава жена“ (1991), която се превръща в една от класиките на този жанр.

Гиър продължава с успешни роли във филми като „Съмърсби“ (1993), „Първичен страх“ (1996) и „Булката беглец“ (1999), където за втори път си партнира с актрисата Джулия Робъртс.

През 2002 г. Ричард Гиър посвещава много време, за да се подготви за изпълнението си в мюзикъла „Чикаго“, за който е отличен заслужено със „Златен глобус“ и номиниран за наградата „Оскар“.

Следва музикалната драма от 2004 „Ще танцуваме ли?“, където си партнира с Дженифър Лопес, а през 2008 излезе и екранизацията на романа на Никълъс Спаркс „Нощи в Роданте“ с участието на Даян Лейн.

Гиър започва да се интересува от Будизма през 1978 година, когато посещава Непал и изследва живота на монасите и ламите там. Той става голям поддръжник на Далай Лама и приема будизма за своя религия. Оттогава свързва съдбата си с тази на Тибет и участва в редица организации в защита правата му. Заради бурната си подкрепа на независимостта на Тибет, Гиър има вечна забрана за влизане в Китай. През 1993 е прокуден от Оскарите, след като използва официалната церемония, за да се изкаже срещу китайското правителство. Гиър бойкотира и летните олимпийски игри 2008 в пореден опит да притисне Китай за тибетската независимост.

Успоредно с това, Гиър участва в много кампании за борбата срещу СПИН, за защита на околната среда и екологично осъзнаване.

е -Здраве и култура Звездни рожденици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *