Рокфор е най-старото от френските сирена.

Сподели

Рокфор е най-старото и най-ценното от френските сирена. Произвежда се само от сурово пълномаслено овче мляко. Рокфор пренадлежи към групата наречени сини сирена, характерни с наличието на благородна плесен в тестото. Името на сиренето идва от Рокфор, малко селце в подножието на платото Ларзак. Узрелият деликатес, който е препоръчвал великият любовник Казанова на всички ненаситни и страстни мъже.

Легендата разказва, че един млад овчар бил запленен от жена и тичал след нея седмици наред. Заслепен от любов, той забравил да изяде сандвича си със сирене. Когато усетил глад го отворил, а по сиренето имало зеленикави петна. Сиренето вместо да се развали, то станало още по-вкусно. Благодарение на влюбения младеж и уникалния климат във варовиковите пещери наоколо малкото селце Рокфор става световноизвестно.

Най-прочутата марка на сирената рокфор в света е „Societe”. Сиренето отлежава в естествените изби на пещери, където температурата е винаги точно 8 градуса, а влажността – 95%.  Избите са в постояннен контакт с повърхността на земята чрез естествените камини. По тях циркулират влажните и обогатени със спори на специфичната за пещерите флора въздушни течения.

В пещерите на Рокфор има идеална температура, която позволява бавно и прогресивно зреене на сиренето. Сиренето по пробожда с множество игли, за да може въздухът да навлезе в сърцевината му и да развие благородна плесен. Рокфор сиренето се подлага на различни видове обработка. Прибавя се към сосове, консумира се с плодове.

Консумира се сурово на парчета или настъргано, или се разтапя и се прибавя към ястия.

Съхранение на сирената Рокфор е добре да бъде в най-вътрешната част на хладилника при температура 5-10 градуса. За наситен аромат и приятен вкус трябва да се извади от хладилника поне 30 минути преди употреба.  След като отрежете необходимото количество сирене, веднага върнете остатъка в хладилника, за да запази свежестта му.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *