Розовите речни делфини познати като „албиноси” са едни от най-мистичните същества, които обитават водите на река Амазонка и са сред най-застрашените видове на планетата.

Сподели
Амазонските делфини соталия (Sotalia fluviatilis), наричани също бели делфини, речни соталии, тукуши и амазонски речни делфини, са вид едри бозайници от семейство Делфинови (Delphinidae).
Има много стари легенди за розови делфини или делфини албиноси, но истинските розови делфини са речни обитатели на река Амазонка и притоците й. Те са едни от чудноватите, редки изчезващи видове на нашата планета.
Въпреки, че са известни като розови делфини, само възрастните индивиди имат розов цвят. Младите са с тъмен гръб и светло сиви коремчета, като изсветлявят с възрастта и най възрастните индивиди имат бяла или сиво-синя окраска.
Какво прави кожата им розова? Това е истинската загадка. Експертите все още не са сигурни на какво се дължи розовата кожа на делфина. Те обаче знаят, че всички речни делфини на Амазонка се раждат сиви. Някои от тях – най-често мъжките – стават розови по-късно в живота. И често те стават по-розови с напредване на възрастта. Това кара някои експерти да смятат, че розовата кожа е тъкан от белези. Известно е, че мъжките се бият много, докато си намерят партньорка. Те могат да станат розови, тъй като телата им натрупват бойни белези. Това би обяснило и защо ботосът става по-розов с възрастта. В крайна сметка по-възрастните делфини вероятно са били в повече битки и са получили повече белези. Други учени смятат, че розовата кожа им помага да се крият от хищници. А криенето определено е много необходимо на розовите делфини.Възможността за генна мутация също не е за пренебрегване.
Всъщност в природата има достатъчно примери за птици с розов цвят, като фламингото и розовия пеликан.Птиците фламинго се хранят с раци, планктон, червеи, ларви на насекоми и други богати на каротиноиди храни. Именно на този органичен пигмент се дължи и специфичният цвят на перата на тези птици. Може би в крайна сметка причината за розовия цвят на амазонските делфини се дължи на менюто им (още повече, че скатовете които са една от любимите им храни, са хищници- хранят се предимно с дребни риби и ракообразни).
Амазонските речни делфини се откриват в Южна Америка от делтата на Амазонка до Андите, в притоци на река Амазонка,езера, река Ориноко и нейните притоци във Венесуела, в реките на Колумбия,Еквадор, Перу, Бразилия и Боливия. Видът варира в няколко подвида според местообитанието и конкретните условия на живот.
Хранят се с голямо разнообразие от риба, главно близо да дъното, включително амазонски скат и пирани. Понякога ловуват по групи.
Навършват полова зрялост около втората година. Малките се раждат от май до септември с дължина 80 см и тегло около 6,8 кг. Остават с майката до 1 година.
Амазонският речен делфин е свещен според вярванията на индианците в Южна Америка.
Индианците вярват, че при пълнолуние мъжките розови делфини се превръщат в красиви младежи, които остават цяла нощ на сушата.
След навлизането на заселниците от Европа, започва масов лов на тези животни за добив на кожа и месо. Няколко хиляди са заловени в плен, но много малко от тях се адаптират към този начин на живот. Днес те са застрашени най вече от рибарският улов и замърсяване и увреждане на реките от дейности свързани с електроцентрали, обезлесяване, добив на живак и др.
Остава да се надяваме, че неравната битка която се води за спасяването на тези уникални създания от различни институции и организации като Международният съюз за опазване на природата (IUCN), както и Националния институт по амазонски изследвания, ще се увенчаят с успех.
И красивите розови речни делфини от Амазонка, няма да изчезнат един ден…
Източник и снимки Facebook