Руснаци масово разпродават имотите си по Южното Черноморие 🏠🏡

Сподели

Руснаци масово разпродават имотите си по Южното Черноморие. Апартаменти и къщи са обявени за продажба по всички морски градчета и ваканционни селища, но купувачите са малко.

В Поморие, където има цял квартал с руснаци, известен като “Малката Москва”, сградите са заключени с висящи табели „FOR SALE“. Според брокери повече от година в тях не е стъпвал никой.

Една от причините е Ковид-19, който задържа много руснаци в родината им, но също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на кредитите, които са в евро.Все по-често българи купуват морските имоти на руснаци, след като те започнаха да се оттеглят от страната ни, коментират брокери на недвижими имоти. Едно от местата, където тази тенденция е била най-осезаема, е Поморие. Там освен море и плажове, има възможност и за СПА на открито.

Около 5000 имота в курортното градче официално се водят собственост на граждани от Руската федерация.

За разлика от малките населени места, руснаците не бързат да продават апартаментите си в Бургас.

За тях имотът в големия град е дългосрочна инвестиция заради възможностите за бизнес и работа, както и добрите комуникации.

При повечето сделки с имоти българите са на сметка, тъй като ги купуват с 10 до 20 процента по-евтино, отколкото са ги взели руснаците, тъй като те панически бързат да се отърват от тях.

Освен руснаци и много англичани разпродават жилищата си по нашето Черноморие, а купувачи има както от България, така и от Германия, Франция, Италия.

Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на нивата от предпандемичната 2019 г.

Снимка: БГНЕС

Източник bgonair.bg