Що е то сумак?

Сподели

Може би сте чували за тази подправка, но като цяло тя е слабо известна по нашите географски ширини.

Другите названия, с които е известен сумакът са – шмак дъбилен, Sumac, Shumac, Sicilian sumac на английски и Sommacco на италиански.

Това са плодовете на див храст, растящ в средиземноморските области, основно в Сицилия и Южна Италия и части на Средния изток, главно в Иран. Подправката е съществен елемент в арабската кухня.

Плодовете са малки, закръглени в диаметър около 5 мм, черно-кафяви на цвят. Обикновено се изсушават се и смилат до прах с пурпурночервен цвят. Вкусът е кисел, фруктов и леко стипчив.

Сумакът е много популярен в Турция и Иран, където смлените плодове влизат в състава на смесите за дюнер кебап. Използва се и за подправяне на ориз. Смесен с лук, често се употребява за разядка. Влиза заедно с мащерката в състава и на йорданската смес от подправки – zahtar.

В Египет, Ливан и Сирия варят плодовете във вода до получаването на много гъста кисела есенция, която след това се добавя към месо и зеленчуци.

Употребява се така, както в другите области използват оцет, лимонов сок или тамаринд. Използва се в дресингите за салати и влиза в състава на маринати за месо, пиле и риба. Често към кебапите се сервира сос, приготвен от кисело мляко и сумак.

Източник Dama.bg

Снимка Thinkstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *