Кои световноизвестни личности са с български корени?

Сподели

Списъкът с българи постоянно расте в световен план.

Последното име, което се добави към списъка е Мария Бакалова.

  1. Теодор Ушев е графичен дизайнер, плакатист и аниматор.

Теодор Ушев  е част от Националния филмов съвет в Канада,  има над 15 филма. Носител е на над 200 филмови награди от международни фестивали.

Анимационните му филми „Тауър Бауър“ (Tawer Bawher), детският „Царица“ (Tzaritza), „Човекът, който чакаше“ по Кафка (The Man Who Waited), Gloria Victoria и др. печелят множество награди по света

Той е обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години.

2. Нина Добрев

Младата актриса е с български корени, родена в София. Тя е канадска актриса от български произход, трикратна носителка на награда „Изборът на публиката“.

Известна с ролята си като Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в американския сериал „Дневниците на вампира“.

3. Таркан

Турският поп изпълнител е роден в Германия, но корените му са от България. Родителите на Таркан са български мохамедани, които се преселват в Турция,

Името му произхожда от турска титла или име на цар и значи „храбър, здрав“.

4. Дилма Русев

Тя “е бразилски икономист, политик, 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия и е с българсски корени.

Бащата на Дилма е  Петър Русев от Габрово, който е бил близък приятел на Елисавета Багряна.

5. Димитър Маринов

Български актьор, играл в Холивуд. През 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля, печели наградата за най-добър филм. На сцената той се появява с малко българско флагче в джоба на сакото.

BEVERLY HILLS, CA – NOVEMBER 04: Dimiter Marinov attends the 22nd Annual Hollywood Film Awards at The Beverly Hilton Hotel on November 4, 2018 in Beverly Hills, California. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images for HFA)