Тайната на перфектно изпечените картофи на фурна

Сподели
more

Печени картофи ястие са сред основните гарнитури на множество ястия, но приготвянето им не е толкова просто, колкото изглежда. Ето къде се крие тайната на перфектните печени картофи и кои са грешките, които да избягвате:

Тайната на перфектно изпечените картофи на фурна
 © istockphoto.com

Готвенето на перфектните печени картофи може да изглежда просто, но в действителност е лесно да попаднете в капани, които ще съсипят крайния резултат.

Обикновено най-трудният резултат е постигането на хрупкава коричка отвън и мека и добре сготвена вътрешна част.

Това не означава, че се нуждаете от специални свръхестествени познания, а просто че е необходимо да следвате някои правила при подготовката и преди всичко да изберете правилните картофи.

Кои картофи да изберем за печене на фурна?

Добави описание

Често сме склонни да пренебрегваме този детайл, но съществуват различни сортове картофи, всеки от които се поддава на различна обработка:

  • червените картофи са идеални за приготвяне на ньоки;
  • белите са идеални за картофено пюре и крокети;
  • жълтите и пресните картофи са по-гъвкави и са особено подходящи за печене.

Внимавайте да не използвате картофи, които са започнали да стареят. Те са по-богати на нишесте и затова са склонни да се слепват повече. Изберете възможно най-пресните картофи за постигнете желания резултат.

Как да нарежете картофите за печене?

За да постигнете равномерно готвене е добре картофите да се нарежат на кубчета със среден размер. Алтернативен на този метод е картофите да се нарежат на колкото е възможно по-просто. След това се накисват за половин час във вода и се разпределят в голяма тава подправени с розмарин, сол, масло и риган.

Хрупкави отвън и пухкави отвътре – как да го постигнем?

Добави описание

Картофите, особено жълтите сортове, са богати на нишесте: по време на печене, нишестето може да направи картофите лепкави и да доведе до класическия ефект на пюре или лепкави картофи. За да избегнете този нежелан ефект, можете да използвате следната стратегия:

Накиснете картофите в студена вода в продължение на най-малко 30 минути, за да премине по-голямата част от нишестето във водата. По този начин картофите ще са склонни да останат компактни и следователно хрупкави на повърхността, докато вътре останат меки.

Като алтернатива има и друг много бърз и много ефективен метод: след нарязването, бланширайте картофите в кипяща вода за няколко минути. При този процес картофите губят голяма доза от нишестето, което съдържат.

Как да овкусите печените картофи?

Солта и подправките трябва да се дозират според личния ви вкус. Сред най-подходящите билки, които можете да използвате със сигурност е розмаринът, както и черният пипер, който обаче трябва да се добави в края на готвенето. Други подправки, с които можете да експериментирате са семената от копър, червен пипер, куркума, риган.

Добави описание

Не забравяйте да подпрявите обилно с олио или зехтин, тъй като картофите поглъщат много мазнина.

Друг често срещан въпрос е: „Имат ли нужда печените картофи от чесън или лук?“ Въпреки че зависи от личните ви предпочитания, може да се каже, че лукът е по-добре да бъде избегнат. Що се отнася до чесъна, той може да бъде полезен, ако искате да придадете по-контрастен вкус на ястието си. В този случай скилидката на чесъна трябва да се постави в тавата, без дори да я обелвате (не забравяйте обаче да я измиете).

Най-подходящата температура за изпичане

На каква температура трябва да се пекат картофите? Да започнем с това, че използването на  фурна без вентилатор предвижда температура, която винаги е с около 20 ° C  по-висока.

Ако приготвяте една тава средно големи картофи, ще ви е необходимо да настроите фурната с вентилир на 180°C, докато за тази без на около 200° C. Печете около двадесет минути, а след разбъркайте картофите в тавата и увеличете температурата с още 20°C. Печете за още 15-20 минути до образуването на златиста коричка.

Източник Rozali.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *